Prilepin: orden njegoša prvog reda nosiću zajedno sa vojnim medaljama

Srna
Prilepin: orden njegoša prvog reda nosiću zajedno sa vojnim medaljama

Moskva - Ruski pisac Zahar Prilepin izjavio je Srni da će s ponosom i zajedno sa svim svojim vojnim medaljama nositi Orden Njegoša prvog reda, koji mu je dodijelio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Prirodno je da ću biti ponosan i jedva čekam da mi Orden bude uručen da se sa njim slikam”, istakao je Prilepin.


On je naglasio da među Srbima ima mnogo prijatelja, među kojima se posebno ističe reditelj svjetske slave Emir Kusturica, čovjek sa kojim se druži, kojeg, kako kaže, obožava i smatra za jednog od najboljih ljudi na zemlji.

Prilepin kaže da je mnogo puta bio u Srbiji, da su sve njegove knjige prevedene na srpski jezik i da ima mnogo prijatelja među Srbima.

“Grlim sve srpske rođake”, poručio je Prilepin u izjavi za Srnu.

Prilepinu je u avgustu bio zabranjen ulazak u BiH, uz obrazloženje da “predstavlja prijetnju za bezbjednost i međunarodne odnose”. Ruski pisac trebalo je tada da razgovara sa studentima u Narodnoj univerzitetskoj biblioteci u Banjaluci.

Predsjednik Dodik ocijenio je sramnom takvu odluku sa nivoa BiH, nedopustivom i uperenom protiv Srpske, te poručio da će, nakon preuzimanja pozicije srpskog člana Predsjedništva BiH smijeniti sve Srbe koji su bili odgovorni za donošenje tog rješenja.

On je dodao da bez saglasnosti srpske strane takvi “spiskovi nepoželjnih lica” ne mogu postojati, te izrazio uvjerenje da će to pitanje uskoro biti riješeno.

Predsjednik Srpske donio je u avgustu Ukaz o dodjeli odlikovanja Njegoša Prvog reda Zaharu Prilepinu za priznati rad i zasluge u kulturnom i duhovnom razvoju, kao i za posebne zasluge na polju javne djelatnosti kojima se doprinosi jačanju prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske. /kraj/mđ

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana