Прилагодити споразум о стабилизацији и придруживању

Агенције
Прилагодити споразум о стабилизацији и придруживању

Сарајево - Министар спољних и европских послова Словачке Мирослав Лајчак рекао је да је Словачкој веома стало да БиХ направи помак ка ЕУ током словачког предсједавања Унијом, а кључни услов за то је прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању.

Лајчак је у разговору са министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком нагласио да без прилагођавања Споразума о стабилизацији и придруживању, чак ни под условом да све друго буде урађено, неће бити могуће добити позитивно мишљење од ЕУ.


Он је истакао да је у интересу Словачке да БиХ буде што је могуће више заступљена за вријеме словачког предсједавања ЕУ, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Лајчак је изразио наду да ће Словачка бити у могућности да, већ средином јула на Савјету за спољне послове ЕУ, на дневни ред уврсти БиХ, како не би поново настала велика пауза у интеграционом процесу БиХ.

"Словачка намјерава да током предсједавања направи изузетак, и да осим земаља кандидата за чланство у ЕУ, позове и БиХ да, почетком јесени учествује на неформалном састанку министара спољних послова и европских интеграција", рекао је Лајчак.

Црнадак, који је боравио у радној посјети Словачкој, поздравио је одличне односе између БиХ и Словачке, као и интензитет билатералних контаката на високом и највишем нивоу.

Он је нагласио да између двије земље нема отворених питања, те се нада да ће билатерална сарадња бити настављена и даље развијана на обострану корист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана