Prikazani snimci Bosnićevih govora sa Jutjuba

Srna
Prikazani snimci Bosnićevih govora sa Jutjuba

Sarajevo - Suđenje Huseinu Bosniću, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, danas je u Sudu BiH nastavljeno prikazivanjem dijelova devet snimaka njegovih obraćanja vjernicima, objavljenih na "Jutjubu".

U snimku pod nazivom "Druženje sa braćom u Konjicu", Bosnić ističe da "oni koji obožavaju Alaha, osjećaju posebnu slast", te da se pravi vjernici "zalažu i sve više ulažu na njegovom putu".

"Ovo je jedno od ljepših vremena kada se radi na žkrovnoj konstrukcijiž i nema čovjeka na zemaljskoj kugli koji nije čuo za vehabije, a mi se tako deklarišemo, i ko nije čuo za mudžahide, a mi to, nažalost, nismo", rekao je Bosnić.

Obraćajući se vjernicima u snimku "Koga je Alah prokleo", Bosnić je rekao da islam mobiliše ljude i da se u Siriji bore mladići u najboljim godinama.

"Ljude treba učiti islamu, a ne bošnjaštvu. Vjernik se na Alahovom putu bori svim sredstvima, svojim imecima, životima...", poručio je Bosnić.

U snimku pod nazivom "Imamska sezona - najbolji dani i godine", prisutnima je, između ostalog, rekao da se boje Alaha, te poručio da umru kao pravi muslimani.

"Vjernik nikada ne gubi. Ovi što su poginuli su trijumfovali. Pa zašto mi ne idemo da poginemo?", zapitao je Bosnić u snimku "Fitna".

U snimku "Bosanski širhijati" naveo je "brata koji je poginuo okrenutog lica prema nevjernicima, sa riječima upućenim Alahu - takvi sinovi trebaju Bosni, da odu u smrt kao što ide voda u podnožje brda", rekao je Bosnić.

"Opasnost medija - medijske laži i prevare", naziv je snimka u kojem Bosnić ističe da je šehidska smrt najbolje djelo, čemu se treba radovati.

U snimku "Rat i oblici rata danas", Bosnić navodi kako se vodi medijski rat u kojem su muslimani jedini krivci za trenutno stanje u svijetu.

Ulaganjem pet CD-a sa navedenim snimcima, Tužilaštvo BiH okončalo je svoj dokazni postupak protiv Huseina Bosnića.

Advokat Adil Lozo usprotivio se uvođenju ovih dokaza jer, kako je naveo, Tužilaštvo nikada nije saopštilo ko je snimio i objavio snimke, te da li postoji odobrenje za snimanje.

"Ovim se pokušavaju inkriminisati određena vjerska učenja, jer ovo što smo čuli može se čuti svaki dan širom BiH i svijeta, jer su to poznati ajeti Kurana. Ako to šteti poretku, onda se to može regulisati zakonom", izjavio je Lozo novinarima nakon ročišta.

On je istakao da će odbrani, koja će od naredne sedmice početi izvođenje svojih dokaza, ključni dokaz biti ekspertiza Fakulteta islamskih nauka, koja će dati mišljenje i odgovore na pitanja koja se postavljaju pred Sudom.

Tužilaštvo Bosnića tereti da je 2013. i 2014. godine kao pripadnik selefijske zajednice, organizovane radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno, sa pozicije vjerskog autoriteta, javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Optužen je za podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Suđenje će biti nastavljeno 3. juna saslušanjem dva svjedoka odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana