Prijetnje svjedocima kroje ratnu istinu

Goran Maunaga
Prijetnje svjedocima kroje ratnu istinu

Banjaluka - Svjedoci na suđenjima za ratne zločine suočeni su sa raznim vrstama pritisaka za kojima posežu istražioci kako bi iznudili željene informacije, a zbog sve češćeg ponavljanja takvih slučajeva pravni stručnjaci i advokati predlažu da izjave ubuduće budu snimane, a prijave o pritiscima istražene i krivci kažnjeni.

Prijetnje da će završiti u zatvoru, biti osumnjičeni za ratne zločine ili izgubiti posao najčešći su vidovi pritisaka na svjedoke, zbog čega sve češće dolazi do situacije da se njihovi iskazi iz istrage i u sudnici drastično razlikuju. Ta pojava je u posljednje vrijeme najuočljivija bila u procesu protiv ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića.

Zakon o krivičnom postupku BiH ne obavezuje istražioce da snimaju iskaze, ali su to neki činili i do sada. Ni to, međutim, ne isključuje u potpunosti mogućnost da svjedoci iskaz daju pod pritiskom, ali može poslužiti kao dokaz da je instruisan.

- Na snimku u jednom predmetu vidi se prekid ispitivanja svjedoka zbog pauze. Nakon pauze svjedok radikalno mijenja iskaz. Izgovor je bio da je razmišljao na pauzi i da je zato promijenio iskaz u šta je teško povjerovati - kazao je izvor "Glasa Srpske" iz pravosuđa opisujući situaciju koja se često ponavlja.

Advokat Miodrag Stojanović kaže da se mnogo svjedoka u slučajevima u koje je bio uključen suočavalo sa prijetnjama i raznim vrstama pritisaka.

- To je postala uobičajena situacija. Pritiskom se od svjedoka iznuđuje da kaže i ono što se nije desilo, da bi tužilac ostvario cilj. Zato svjedoke prije ispitivanja treba pripremiti, jer oni ne znaju svoja prava - kaže Stojanović navodeći da bi Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvo BiH trebalo da posegnu za sankcijama, ali da se umjesto toga dešava da istražioci koji prijete svjedocima napreduju.

Boračka organizacija RS je uputila pismo svim opštinskim boračkim organizacijama u kojem su data uputstva o pravima svjedoka.

- Svi svjedoci koji dođu u situaciju da im bude prijećeno treba odmah da prestanu sa svjedočenjem. Ako ne smiju te prijetnje da prijave nadležnim organima BiH, onda treba da ih prijave nadležnima u RS ili lokalnoj boračkoj organizaciji, a mi ćemo dalje da se borimo. Znamo da Tužilaštvo BiH bira svjedoke kojima može da manipuliše - kažu u Boračkoj organizaciji RS.

Advokat Milan Romanić kaže da lažne izjave svjedoka imaju veliki uticaj na konačnu presudu, pogotovo kada postoji veći broj takvih iskaza.

- Karakteristično je da svjedoci prilikom davanja prve izjave policiji daju puno manje podataka nego pet do deset godina kasnije u izjavama Tužilaštvu BiH. To upućuje na zaključak da tužilac priprema svjedoke na lažno svjedočenje. Pritiske treba istražiti i kazniti - kaže Romanić.

Dodaje da branioci pripadnika srpskog naroda kojima se za ratne zločine sudi u Sudu BiH imaju velike probleme u pronalasku i pristanku svjedoka da dođu na ročišta i da iznesu istinu.

- Zbog toga često na dugogodišnju robiju bivaju osuđeni potpuno nedužni ljudi. Strah se uvukao među svjedoke, jer oni smatraju da je taj sud nepravičan i da je protiv Srba - kaže Romanić.

U SIPA i Tužilaštvu BiH kažu da nemaju saznanja da su njihovi istražioci uzimali izjave suprotno pravilima.

- Nikad nismo imali ni disciplinskih postupaka protiv istražilaca zbog uzimanja izjava - rekli su u tužilaštvu.

"Glas Srpske" je još 2011. godine objavio pisane izjave svjedoka Luke Gnjatovića i Vitomira Lakića uložene žalbenom vijeću Suda BiH u kojima navode da su ih istražioci SIPA Mevludin Mujezinović i Ejub Zukić prisilili, pod prijetnjom da će dobiti po pet godina zatvora i veliku novčanu kaznu, da lažno svjedoče u predmetu "Korićanske stijene". Protiv Mujezinovića i Zukića, međutim, nisu pokrenute nikakve provjere. Objavili smo i da je 17 svjedoka na glavnom pretresu u Sudu BiH u predmetu "Kravica" reklo da su prilikom davanja izjava bili pod pritiskom, ucjenjivani i optuživani. Naveli su da su glavni protagonisti takvog "utjerivanja istine" bili istražilac SIPA Bajro Kulovac, koji je danas zaposlen u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, tadašnji tužilac Tužilaštva BiH Ibro Bulić i strani tužilac Kvai Hog Ip, koji je napustio BiH.

Advokati ističu da nisu procesuirani, jer bi bile oborene i osuđujuće presude donesene na osnovu iznuđenih izjava.

Prijetnje

U Boračkoj organizaciji RS kažu da je prijetnjama bilo izloženo i nekoliko svjedoka iz okoline Sanskog Mosta koje su istražioci Tužilaštva BiH ispitivali o dešavanjima tokom 1991. i 1992. godine nazivajući ih ubicama.

- Do sada je na brojne svjedoke iz srpskog naroda vršen pritisak, a to se radi i danas. Nekima obećavaju pare da bi u svojstvu zaštićenih svjedoka svjedočili protiv svojih sugrađana i saboraca - rekli su u Boračkoj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana