Prijetnje stigle iz inostranstva

Željka Domazet
Prijetnje stigle iz inostranstva

Banjaluka, Sarajevo - Ministarstvo unutrašnjih poslova RS pokrenulo je sa međunarodnim partnerima istragu kako bi otkrilo ko je u nedjelju na više adresa poslao prijeteću poruku: "U ime Alaha, Milostivog, Samilosnog! Vaša krv će teći ulicama jer ste sami tako izabrali. RS-a više neće biti".

Prijetnja sa istim sadržajem upućena je elektronskom poštom na dan održavanja referenduma o Danu Republike na sve adrese Vlade i Narodne skupštine RS, a stigla je i u redakciju "Nezavisnih novina".

- Poruke su poslate sa zaštićene adrese i teško im je ući u trag, ali je sigurno da nisu stigle iz BiH. Prema informacijama kojima sada raspolažemo, poslate su sa iste adrese i to najvjerovatnije iz neke zemlje koja nije u Evropi - rekao je sagovornik "Glasa" blizak bezbjednosnim agencijama.

Službenici MUP-a RS juče su primili prijavu Narodne skupštine i "Nezavisnih novina", a MUP je saopštio da imaju saznanja da je poruka istog sadržaja upućena na više adresa. O svemu je obaviješten tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka. MUP RS je pozvao sve koji su dobili poruku sa pomenutim sadržajem da to prijave njihovom Odjeljenju za visokotehnološki kriminalitet na adresu vtkŽmup.vladars.net.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da su sve bezbjednosne agencije uključene kako bi bilo provjereno koliko su prijetnje osnovane i ozbiljne.

- Mislim da nema ozbiljne i organizovane prijetnje, jer obično oni koji imaju namjeru da nešto učine to ne govore i ne šalju javno takve poruke. Mjere bezbjednosti su podignute na viši nivo i prije referenduma, tokom referendumskog dana i biće na snazi sve dok ne prođu lokalni izbori kako ne bi došlo do iznenađenja, incidenata ili ugrožavanja bezbjednosti u BiH - kazao je Mektić.

U pojedinim medijima se pojavila informacija da je i lider SDA i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dobio sličnu prijeteću poruku "jer nije spriječio referendum", ali u njegovom kabinetu su rekli da takva poruka nije stigla na njegovu adresu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana