Пријетње стигле из иностранства

Жељка Домазет
Пријетње стигле из иностранства

Бањалука, Сарајево - Министарство унутрашњих послова РС покренуло је са међународним партнерима истрагу како би открило ко је у недјељу на више адреса послао пријетећу поруку: "У име Алаха, Милостивог, Самилосног! Ваша крв ће тећи улицама јер сте сами тако изабрали. РС-а више неће бити".

Пријетња са истим садржајем упућена је електронском поштом на дан одржавања референдума о Дану Републике на све адресе Владе и Народне скупштине РС, а стигла је и у редакцију "Независних новина".

- Поруке су послате са заштићене адресе и тешко им је ући у траг, али је сигурно да нису стигле из БиХ. Према информацијама којима сада располажемо, послате су са исте адресе и то највјероватније из неке земље која није у Европи - рекао је саговорник "Гласа" близак безбједносним агенцијама.

Службеници МУП-а РС јуче су примили пријаву Народне скупштине и "Независних новина", а МУП је саопштио да имају сазнања да је порука истог садржаја упућена на више адреса. О свему је обавијештен тужилац Окружног тужилаштва Бањалука. МУП РС је позвао све који су добили поруку са поменутим садржајем да то пријаве њиховом Одјељењу за високотехнолошки криминалитет на адресу вткЖмуп.владарс.нет.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да су све безбједносне агенције укључене како би било провјерено колико су пријетње основане и озбиљне.

- Мислим да нема озбиљне и организоване пријетње, јер обично они који имају намјеру да нешто учине то не говоре и не шаљу јавно такве поруке. Мјере безбједности су подигнуте на виши ниво и прије референдума, током референдумског дана и биће на снази све док не прођу локални избори како не би дошло до изненађења, инцидената или угрожавања безбједности у БиХ - казао је Мектић.

У појединим медијима се појавила информација да је и лидер СДА и предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић добио сличну пријетећу поруку "јер није спријечио референдум", али у његовом кабинету су рекли да таква порука није стигла на његову адресу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана