Пријетња из Асоцијације “Круг 99”: Хрвате уцјењују бојкотом производа

Вељко Зељковић
Пријетња из Асоцијације “Круг 99”: Хрвате уцјењују бојкотом производа

Мостар - Предсједник Асоцијације “Круг 99” Адил Куленовић позвао је Бошњаке на бојкот производа са подручја Херцег-Босне ако Хрвати наставе да истрајавају на измјенама Изборног закона БиХ.

- Уколико предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић настави са својом агресивном политиком, лажно се представљајући као једини представник хрватског народа, вјероватно ће у условима евентуалне блокаде бити реално очекивати да дође, са друге стране, и до блокирања економије тзв. Херцег-Босне кроз одбијање да се купују производи који су поријеклом из замишљене Херцег-Босне - поручио је Куленовић, изражавајући наду да до тога неће доћи, јер би то значило урушавање економског система.

Он је додао да постоји закон акције и реакције, те да Бошњаци ни по коју цијену неће одустати од државе БиХ, па макар се у појединим приликама користили и недемократским средствима.

Шеф регионалног одбора ХДЗ-а БиХ сјеверозападна Босна Драган Јуричевић каже да се донекле слаже са предсједником Асоцијације “Круг 99”, јер и он такође сматра да Изборни закон БиХ не треба мијењати.

- Неопходно је донијети потпуно нови Изборни закон БиХ, јер овај постојећи има толико недостатака да се не може поправити никаквим измјенама. Наравно да је приоритет да се новим законом омогући и гарантује да ће изабрани представници конститутивних народа имати легитимитет како Куленовић и његови сународници не би имали главну улогу у избору хрватског члана Предсједништва БиХ, као у случају “Комшић” - каже Јуричевић.

Предсједник ХСС-а Марио Караматић је истакао да је шокиран чињеницом да “Круг 99” још уопште постоји.

- Чудим се да су још живи и сачекаћемо да природа уради своје. Ова наводна независна асоцијација се може противити колико год хоће, јер су они потпуно небитни. Неће они одређивати шта ћемо ми радити, те условљавати нас било чиме - поручио је Караматић.

Политички аналитичар Маријан Кнезовић иронично је поручио Куленовићу да уколико не зна који су то хрватски простори у БиХ које треба економски изоловати, то су, како је истакао, они са којих је “Адилу и његовим сународницима у рату долазило оружје, заједно са храном и хуманитарном помоћи”.

Легитимно заступање

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић у неколико наврата је изјавио да су измјене Изборног закона БиХ услов за успостављање власти. Он сматра да је тај закон неопходно промијенити како се више никада не би догодило да се уђе у изборну кампању, без обзира о којем нивоу је ријеч, а да нису спроведене основе легитимног заступања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана