Пријетња и лош имиџ у бради

Г. М.
Пријетња и лош имиџ у бради

Сарајево - Одлука Уставног суда БиХ да службеници Граничне полиције БиХ могу долазити на посао са брадом показује да БиХ није у стању да се озбиљно ухвати у коштац са вехабијским покретом, изјавила је Душанка Мајкић, која је донедавно била члан Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбједност.

Она каже да је ово још једна пријетња на коју БиХ није одговорила и да ће се тек видјети шта ће бити на граници.

- Осим безбједносног аспекта, ово представља и неодговорност према онима који долазе у БиХ. Шта ће они да помисле о БиХ када виде такве полицијске службенике на граници - каже Мајкићева.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је да ће ово питање бити регулисано и да ће дозвољена дужина браде бити један центиметар.

Уставни суд БиХ прогласио је неуставном одредбу правилника о ношењу униформе у Граничној полицији којим је предвиђено да полицијским службеницима када су у униформи брада мора бити обријана. Судије Уставног суда су образложиле да је на тај начин граничарима прекршено право на приватни живот и на слободу вјере. Правилник је донесен након што је претходних година евидентиран талас жалби грађана на неуредан изглед службеника, а српски и хрватски полицајци дуже вријеме упозоравали директора Граничне полиције Зорана Галића на службенике који су припадници или симпатизери вехабијског покрета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана