Prijeti li zatvor poslodavcima zbog rada na crno!

RTRS
Prijeti li zatvor poslodavcima zbog rada na crno!

Procjene su da nekoliko desetina hiljada radnika u Republici Srpskoj radi neprijavljeno. Koliko tačno, teško je utvrditi, ali nova Vlada odlučna je da borbu protiv rada na crno stavi kao prioritet. Najavljuju uskoro izmjene Krivičnog zakona i zakona o inspektoratu. Cilj je, kažu, pooštriti kaznenu politiku, kazniti neodgovorne, a odgovornim poslodavcima omogućiti bolji poslovni ambijent, oslobođen nelojalne konkurencije.

Teško je utvrditi koliki je broj neprijavljenih radnika. Još teže je, čini se, ustanoviti koliko je zbog toga oštećen budžet. Priče radnika u sivoj zoni su slične. Problem prepoznaju tek kad se razbole ili kad dođe vrijeme za penziju. A tad već bude kasno.

“Radim na crno otkako se rat završio. Radio sam u firmi, ali nikada nisam bio prijavljen. I to ako sam bio prijavljen, bilo bi to samo fiktivno, dok sam u stvarnosti radio na crno.Nisam mogao ovjeriti ni zdravstvenu knjižicu. Da sam bio prijavljen, za par godina bih mogao u ići penziju”, priča je jednog radnika.

Borba protiv rada na crno traje godinama. Akcenat na ovaj problem odlučila je da stavi i nova Vlada Srpske. Izmjene pojedinih zakona biće prvi koraci. Žele da rad na crno bude krivično djelo i da za to bude propisana i zatvorska kazna. Sa tim su saglasni i u Uniji poslodavaca jer im neodgovorne kolege čine nelojalnu konkurenciju. “Imam informaciju da su pojedini poslodavci u ladici imali pripremljeno 2.000 maraka, koliko iznosi kazna za neprijavljenog radnika. Kada bi došla inspekcija, platili bi kaznu, nakon čega bi i dalje držali neprijavljenog radnika jer im inspekcija ne bi dolazila u narednih šest mjeseci do godinu dana”, rekao je premijer Radovan Višković. 

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske kaže da i sad imamo dobre zakone samo što se ne provode. Kontrolni organi, dodaje, samo trebaju da rade svoj posao, a Unija nema ništa protiv bilo kojeg zakona kojim će smanjiti “sivu zonu”, odnosno rad na crno.

Premijer Višković kaže da je dao zadatak Ministarstvu pravde da prouči sadašnji Krivični zakon i utvrdi njegove manjkavosti, ali i sazna zašto se u praksi ne provode neke propisane odredbe. Najavljuju se i izmjene zakona o inspektoratu.

Željko Tepavčević predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske naglašava da su oni tražili uvođenje jedinstvenog informacionog sistema u Inspektorat.

“Tražimo i veću zaštitu inspektora na terenu, ali i veće unutrašnje kontrole rada samih inspektora”, dodaje Tepavčević.

Premijer Višković kaže da bi trebalo dati ovašćenja određenom broju inspektora za koje će znati vrlo mali broj ljudi i koji bi kontrolisali, kako kaže, i svoje kolege.

Premijer tvrdi da je od 100 inspekcijskih kontrola sada 80 fiktivno, a samo 20 suštinsko. U Vladi kažu da to treba mijenjati i smatraju da će uspjeh biti ako 30 odsto poslodavaca shvati da im se ne isplati držati neprijavljene radnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana