Приједор: Сана расте - проглашен први степен приправности

Срна
Приједор: Сана расте - проглашен први степен приправности

Приједор - Градски штаб за ванредне ситуације Приједор вечерас је, након увида у стање водостаја ријеке Сане, који је у 20.00 часова износио 380 центиметара, прогласио први степен приправности заштите од поплава на подручју града.

Члан Штаба Драшко Ђенадија потврдио је да је, уз консултације са градоначелником Марком Павићем, као предсједником Штаба, одлучено да се све надлежне институције и субјекти заштите и спасавања од поплава ставе у стање првог степена приправности, будући на количину падавина и водостај ријеке Сане, који је у сталном порасту.

"Будући да се, према најава метеоролога, падавине очекују и током ноћи, те да ће водостај ријеке Сане прећи критични ниво од 420 центиметара, када се проглашава овај степен одбране од поплава, одлучили смо да одлуку о његовом проглашењу донесемо вечерас како би све потребне субјекте ставили на вријеме у стање приправности", истакао је Ђенадија.

Он је потврдио и да су водостаји ријека Гомјенице и Милошевице, такође, у порасту, али да ни они, као ни ријека Сана, за сада још не угрожавају стамбене објекте и комуникације у зони ових водотока.

Ђенадија је појасио да се приликом проглашења првог степена приправности заштите од поплава обавезују све надлежне институције и субјекти заштите и спасавања да предузму планом предвиђене мјере.

Овим мјерама обавезују се и сва предузећа и институције на подручју града Приједора, које располажу материјално-техничким средствима која се могу ставити у функцију заштите од поплава, да их ставе у стање приправности и да се ангажују на извршавању задатака према датим наредбама Градског штаба.

Обавезе се односе и на Хигијенско-епидемиолошку службу Дома здравља Приједор и Јавно предузеће "Водовод" да предузму потребне мјере надзора и провођења хигијенско-епидемиолошких мјера по питању снабдијевања грађана водом за пиће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана