Приједлог другог ребаланса буџета Српске 3,459 милијарди КМ

Срна
Приједлог другог ребаланса буџета Српске 3,459 милијарди КМ

Бањалука - Приједлог другог ребаланса буџета Републике Српске у овој години износи 3,459 милијарди КМ, што је 35 милиона КМ више у односу на средстава планирана првим ребалансом буџета.

 

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је да ће до краја ове године бити настављено стабилно кретање привредног раста.

“Процијењена стопа реалног раста износи 3,6 одсто, а резултат је раста индустријске производње, подржане растом привредних активности у окружењу, односно одрживог нивоа извозне тражње, даљег раста домаће тражње и позитивних ефеката инвестиција. За ову годину је пројектована просјечна стопа инфлације од 1,3 одсто”, рекла је Видовићева у Народној скупштини, образлажући наведени документ.

Она је нагласила да у овој години укупни приходи и примици за нефинансијску имовину износе 2,773 милијарде КМ, што је увећање од 16,3 милиона КМ у односу на средства планирана ребалансом буџетом Српске.

Видовићева је навела да су порески приходи увећани за 22,1 милион КМ и износе 2,571 милијарду КМ.

“Пореске приходе чине приход од пореза на добит, приход од пореза на доходак, приход од индиректних пореза, приход од доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и остали порески приходи. До раста пореских прихода доћи ће и због значајног раста прихода од пореза на добит и доприноса за пензијско и инвалидско осигурање”, додала је Видовићева.

Према њеним ријечима, примици у дијелу финансирања планирни другим ребелансом буџета Републике Српске за ову годину износе 665,7 милиона КМ и већи су за 178,1 милион КМ у односу на ребаланс буџета.

“Укупна буџетска средства, осим пореских и непореских прихода, укључују и примитке у износу од 685,2 милиона КМ, а односе се на примитке за нефинансијску имовину, примитке од финансијске имовине, примитке од задуживања, те остале примитке”, рекла је Видовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана