Prije 25 godina udaren temelj Republici Srpskoj

Srna
Prije 25 godina udaren temelj Republici Srpskoj

Trebinje - Osnivanjem prve Skupštine srpskog naroda na Palama 24. oktobra 1991. godine udaren je prvi temelj Republici Srpskoj, smatra poslanik prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske Božidar Vučurević.

Vučurević je izjavio Srni da je ta odluka značila opstanak srpskog naroda u BiH.


"Zato je aktuelna vlast dužna da 24. oktobar proglasi neradnim i svečanim danom, odnosno Danom Narodne skupštine Republike Srpske", istakao je Vučurević.

On kaže da nije tačno da je Republika Srpska stvorena ratom, već da je rat počeo pet mjeseci nakon osnivanja prve Skupštine srpskog naroda.

"Republika Srpska je stvorena politički i uz volju srpskog naroda, a odbranjena snagom i blagoslovljenim žrtvama srpskih boraca", naglasio je Vučurević.

On je podsjetio da se Skupština srpskog naroda prije 25 godina sastala iz razloga što su "poslanici iz druga dva naroda u zajedničkoj skupštini BiH po svaku cijenu htjeli unitarnu BiH".

"Srbi na to nisu mogli pristati. Srpski poslanici su o svim pitanjima preglasavani i nije im preostalo ništa drugo nego da, uz saglasnost vlasti, formiraju Skupštinu srpskog naroda BiH", rekao je Vučurević.

Skupština srpskog naroda u BiH osnovana je 24. oktobra 1991. godine, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH.

Na Skupštini srpskog naroda u BiH utvrđeno je da će ona razmatrati i odlučivati o onim pitanjima koja se odnose na ostvarivanje ravnopravnosti srpskog naroda sa ostalim narodima koji žive u BiH i na zaštiti interesa srpskog naroda ukoliko oni budu bili ugroženi, bilo u Skupštini BiH ili izvan nje.

Odlučeno je i da će priznati akte Skupštine BiH koji nisu suprotni interesima srpskog naroda.

Skupština je raspisala plebiscit o ostanku srpskog naroda u tadašnjoj zajedničkoj državi Jugoslaviji na kojem su se Srbi u BiH izjasnili u gotovo stoodstotnom procentu za ovu opciju.

Plebiscit je održan 9. i 10. novembra 1991. godine kada se oko 1.350.000 građana ili 96,4 odsto izjasnilo da želi samostalnu državu srpsku koja može da bude u sastavu Srbije i Jugoslavije.

Muslimani i Hrvati nisu priznali rezultat plebiscita, poslije čega su svi srpski poslanici iz svih stranaka u Skupštini SR BiH nastavili rad u Skupštini srpskog naroda i počeli donošenje akata kojima je konstituisana Republika Srpska.

Skupština srpskog naroda je radila u Sarajevu od 24. oktobra 1991. godine, sve dok joj nije onemogućen rad i zaprijetila fizička opasnost za poslanike i funkcionere.

Tokom marta 1992. godine Skupština je svoje sjedište dislocirala na Pale kod Sarajeva gdje je nastavljen rad i dalje konstituisanje Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana