Prijava protiv direktora Službenog glasnika RS

Svjetlana Šurlan
Prijava protiv direktora Službenog glasnika RS

Banjaluka - Predstavnici opozicije u Srpskoj podnijeli su krivičnu prijavu protiv direktora "Službenog glasnika RS" Dragana Veselinovića jer odluke u vezi sa referendumom o pravosuđu BiH nije objavio skoro dvije godine, a on je istakao da zbog toga nije uznemiren jer je savjesno radio svoj posao.

Krivičnu prijavu u Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci u petak su predali predsjednici SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović i NDP-a Dragan Čavić.

Čavić je kazao da je prošlo gotovo dvije godine od kada je u Narodnoj skupštini RS donesena odluka o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i o sastavu komisije za sprovođenje referenduma.

- Uz prijavu smo dostavili i deset akata koji predstavljaju dokaze za našu tvrdnju da je počinjeno krivično djelo zbog svjesnog neobjavljivanja odluka Narodne skupštine. Time je derogirana ustavna uloga Narodne skupštine i ustavni princip da njene odluke stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku". U procesu neobjavljivanja odluka postoje saučesnici, o čemu će vjerovatno govoriti Veselinović kada bude saslušavan. Insistiramo na sprovođenju istrage i da se utvrdi ko su nalogodavci i osobe koje su vršile pritisak na Veselinovića da počini krivično djelo - istakao je Čavić.

Govedarica je kazao da Veselinović mora da objasni zbog čega je dvije godine držao skrivenu odluku parlamenta.

- Moraće da kaže da li je to radio možda pod nečijim pritiskom i da li je to bio politički pritisak. Da li je on spreman da leži u zatvoru i brani one koji su mu naređivali i vršili pritisak, to je na njemu da odluči, ali je činjenica da je on sakrio odluke parlamenta - istakao je Govedarica.

Borenović je rekao da su za sedam ranije podnesenih prijava donesene odluke o nesprovođenju istrage.

- Tužilaštvo konačno treba da se odgovorno odnosi prema ključnim pitanjima za budućnost RS - rekao je Borenović i dodao da opozicija podnošenjem krivične prijave brani interese RS.

Veselinović ističe da nije uznemiren zbog krivične prijave koja je podnesena protiv njega.

- Radio sam svoj posao savjesno i najbolje što sam znao u određenim okolnostima i spreman sam da odgovaram za svoj rad kroz izvještaje koje svake godine podnosim osnivaču i pred sudskim organima - istakao je Veselinović i dodao da će postupke opozicije cijeniti građani na izborima.

Čubrilović

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da odluka opozicije da podnese krivičnu prijavu protiv Dragana Veselinovića nema nikakve veze sa rukovodstvom parlamenta.

- Mi smo uradili sve onako kako Poslovnik o radu Narodne skupštine od nas zahtijeva, a pravo opozicije je da svoje ciljeve realizuje kako misle da treba - rekao je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana