Пријава против директора Службеног гласника РС

Свјетлана Шурлан
Пријава против директора Службеног гласника РС

Бањалука - Представници опозиције у Српској поднијели су кривичну пријаву против директора "Службеног гласника РС" Драгана Веселиновића јер одлуке у вези са референдумом о правосуђу БиХ није објавио скоро двије године, а он је истакао да због тога није узнемирен јер је савјесно радио свој посао.

Кривичну пријаву у Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци у петак су предали предсједници СДС-а Вукота Говедарица, ПДП-а Бранислав Бореновић и НДП-а Драган Чавић.

Чавић је казао да је прошло готово двије године од када је у Народној скупштини РС донесена одлука о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ и о саставу комисије за спровођење референдума.

- Уз пријаву смо доставили и десет аката који представљају доказе за нашу тврдњу да је почињено кривично дјело због свјесног необјављивања одлука Народне скупштине. Тиме је дерогирана уставна улога Народне скупштине и уставни принцип да њене одлуке ступају на снагу осмог дана од дана објављивања у "Службеном гласнику". У процесу необјављивања одлука постоје саучесници, о чему ће вјероватно говорити Веселиновић када буде саслушаван. Инсистирамо на спровођењу истраге и да се утврди ко су налогодавци и особе које су вршиле притисак на Веселиновића да почини кривично дјело - истакао је Чавић.

Говедарица је казао да Веселиновић мора да објасни због чега је двије године држао скривену одлуку парламента.

- Мораће да каже да ли је то радио можда под нечијим притиском и да ли је то био политички притисак. Да ли је он спреман да лежи у затвору и брани оне који су му наређивали и вршили притисак, то је на њему да одлучи, али је чињеница да је он сакрио одлуке парламента - истакао је Говедарица.

Бореновић је рекао да су за седам раније поднесених пријава донесене одлуке о неспровођењу истраге.

- Тужилаштво коначно треба да се одговорно односи према кључним питањима за будућност РС - рекао је Бореновић и додао да опозиција подношењем кривичне пријаве брани интересе РС.

Веселиновић истиче да није узнемирен због кривичне пријаве која је поднесена против њега.

- Радио сам свој посао савјесно и најбоље што сам знао у одређеним околностима и спреман сам да одговарам за свој рад кроз извјештаје које сваке године подносим оснивачу и пред судским органима - истакао је Веселиновић и додао да ће поступке опозиције цијенити грађани на изборима.

Чубриловић

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић изјавио је да одлука опозиције да поднесе кривичну пријаву против Драгана Веселиновића нема никакве везе са руководством парламента.

- Ми смо урадили све онако како Пословник о раду Народне скупштине од нас захтијева, а право опозиције је да своје циљеве реализује како мисле да треба - рекао је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана