Prijava protiv Cvijanovićeve i Tegeltije pokušaj blokade Srpske

Srna
Prijava protiv Cvijanovićeve i Tegeltije pokušaj blokade Srpske

Banjaluka - Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da je krivična prijava koju je Savez za promjene podnio protiv premijera Srpske Željke Cvijanović i ministra finansija Zorana Tegeltije još jedan u nizu neuspješnih pokušaja opozicije da blokira Republiku Srpsku.

U saopštenju iz Ministarstva ocijenjeno je da "prijava koju je podnio takozvani Savez za promjene nije prijava protiv Željke Cvijanović i Zorana Tegeltije, već protiv građana Republike Srpske".

U saopštenju iz Ministarstva finansija navodi se da je ovo usmjereno protiv penzionera u Republici Srpskoj i pokušaja da se penzioni sistem uvede u trezorski sistem Srpske, kao i da se ovim postupcima pokušavaju ugroziti poljoprivredni proizvođači, boračke kategorije, zaposleni u javnom sektoru, korisnici socijalnih prava i, jednostavno, svi korisnici budžeta.

"Dosadašnji postupci opozicije jesu vrhunac višemjesečne aktivnosti opozicije i pojedinih predstavnika međunarode zajednice da finansijski blokiraju Republiku Srpsku i da na taj način izazovu nemire u Srpskoj", navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu finansija tvrde da su "predstavnici međunarodne zajednice obećali opoziciji u Republici Srpskoj da će blokirati sva međunarodna kreditna sredstva Srpske, što će dovesti do njenog finansijskog kolapsa i nemogućnosti isplate penzija i plata".

"Finansijska sredstva prema Republici Srpskoj jesu blokirana, ali nisu uspjeli blokirati Srpsku, niti ugroziti izmirenja obaveza prema budžetskim korisnicima", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju da današnjom prijavom opozicija "želi da Republika Srpska bude talac pojedinih finansijskih centara i da tako budu sprovedeni politički ciljevi suprotni interesima Srpske".

"Vlada i Ministarstvo će preduzeti sve da zaštite interese građana na način da obezbijede potrebna finansijska sredstva za budžet Republike Srpske i na taj način omoguće nesmetano funkcionisanje svih institucija", poručuju iz Ministarstva finansija.

Opozicioni poslanici Narodne skupštine Republike Srpske predali su danas banjalučkom Okružnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv premijera Srpske Željke Cvijanović i ministra finansija Zorana Tegeltije, koje optužuju da su, suprotno Ustavu Republike, donijeli odluku o kreditnom zaduženju od 300 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana