Пријава против Цвијановићеве и Тегелтије покушај блокаде Српске

Срна
Пријава против Цвијановићеве и Тегелтије покушај блокаде Српске

Бањалука - Министарство финансија Републике Српске саопштило је да је кривична пријава коју је Савез за промјене поднио против премијера Српске Жељке Цвијановић и министра финансија Зорана Тегелтије још један у низу неуспјешних покушаја опозиције да блокира Републику Српску.

У саопштењу из Министарства оцијењено је да "пријава коју је поднио такозвани Савез за промјене није пријава против Жељке Цвијановић и Зорана Тегелтије, већ против грађана Републике Српске".

У саопштењу из Министарства финансија наводи се да је ово усмјерено против пензионера у Републици Српској и покушаја да се пензиони систем уведе у трезорски систем Српске, као и да се овим поступцима покушавају угрозити пољопривредни произвођачи, борачке категорије, запослени у јавном сектору, корисници социјалних права и, једноставно, сви корисници буџета.

"Досадашњи поступци опозиције јесу врхунац вишемјесечне активности опозиције и појединих представника међународе заједнице да финансијски блокирају Републику Српску и да на тај начин изазову немире у Српској", наводи се у саопштењу.

У Министарству финансија тврде да су "представници међународне заједнице обећали опозицији у Републици Српској да ће блокирати сва међународна кредитна средства Српске, што ће довести до њеног финансијског колапса и немогућности исплате пензија и плата".

"Финансијска средства према Републици Српској јесу блокирана, али нису успјели блокирати Српску, нити угрозити измирења обавеза према буџетским корисницима", наводи се у саопштењу.

Из Министарства поручују да данашњом пријавом опозиција "жели да Република Српска буде талац појединих финансијских центара и да тако буду спроведени политички циљеви супротни интересима Српске".

"Влада и Министарство ће предузети све да заштите интересе грађана на начин да обезбиједе потребна финансијска средства за буџет Републике Српске и на тај начин омогуће несметано функционисање свих институција", поручују из Министарства финансија.

Опозициони посланици Народне скупштине Републике Српске предали су данас бањалучком Окружном тужилаштву кривичну пријаву против премијера Српске Жељке Цвијановић и министра финансија Зорана Тегелтије, које оптужују да су, супротно Уставу Републике, донијели одлуку о кредитном задужењу од 300 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана