Прихваћена оставка Душка Шњеготе

РТРС
Прихваћена оставка Душка Шњеготе

Бањалука - Посланици НС РС прихватили су оставке Главног ревизора Републике Српске Душка Шњеготе и његовог замјеника Дарка Пејића.

Од присутних 50 посланика за прихватање оставке је гласало 46, док се осталих четворо није изјаснило.

Подсјећамо, Главни ревизор Републике Српске и његов замјеник поднијели су оставке Народној скупштини, односно ставили мандате на располагање и даље поступање у складу са одредбама Закона о ревизији јавног сектора Републике Српске.

Прије тога, предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је Шњеготу да поднесе оставку и рекао да ће он бити смијењен ако то не уради.

Засједању нису присуствовали посланици опозиције, јер им је предсједник НСРС изрекао мјере забране због блокаде рада Народне скупштине.

Посланике опозиционих партија спријечило је обезбјеђење да уђу у малу салу гдје је одржавана сједница.

Усвојено више закона

Народна скупштина Републике Српске усвојила је, по хитном поступку, Закон о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку Српске којим је предвиђено увођење двије нове мјере безбједности за лица која су дјело починила у стању неурачунљивости, а ријеч је о обавезном психијатријском лијечењу и чувању у здравственој установи и обавезном психијатријском лијечењу на слободи.

По хитном поступку усвојен је и Закон о измјени и допунама Закона о сузбијању корупције, оранизованог и најтежих облика привредног криминала, а главни разлог за његово доношење је усклађивање са Кривичним закоником Републике Српске и Законом о јавним тужилаштвима Српске.

Усвојен је Закон о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима којим је предвиђено брисање одредбе да се правном лицу које посједује лиценцу за детаљна истраживања може одобрити и извођење основних истарживања, преноси "РТРС".

Народна скупштина је усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о Економско-социјалном савјетуРепублике Српске и Кодекс понашања народних посланика у Народној скупштини Српске.

Усвојени су и нацрти закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним транксакцијама, о хемикалијама, о средњем образовању и васпитању, док није усвојен Приједлог закона о рударству.

Парламент Српске усвојио је Стратегију развоја трговине Републике Српске до 2022. године, Нацрт стратегије менталног здравља у Српској за период 2017-2027. године.

Усвојен је извјештај о раду Агенције за осигурање Републике Српске за 2016. годину, извјештај о стању у сектору осигурања у Српској за прошлу годину, те извјештај о финансијском пословању Агенције за прошлу годину.

Посланици су усвојили извјештај о реализацији Стратегије развоја туризма Републике Српске за период од 2011-2020. године у 2016.години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана