Prihodi veći za 122 miliona KM

Milijana Latinović
Prihodi veći za 122 miliona KM

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u prva tri mjeseca ove godine prikupila je 1,823 milijarde KM prihoda od indirektnih poreza ili 122 miliona više u odnosu na isti period lani.

Prema podacima UIO prihodi u prva tri mjeseca su za 7,17 odsto premašili iznos koji je prikupljen u istom periodu prošle godine, kada se od indirektnih poreza na račun UIO slio 1,701 milion KM.

- UIO je u prva tri mjeseca ove godine privredi vratio 351 milion maraka, što je za 32 miliona više u odnosu na isti period 2018. godine - naveli su u UIO.

Dodali su da su neto prikupljeni prihodi koji su podijeljeni entitetima i Brčko distriktu u navedenom periodu iznosili 1,472 miliona maraka i veći su za 90 miliona u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu lani.

U UIO navode da je za finansiranje zajedničkih institucija na nivou BiH raspoređen 181 milion maraka.

- Republici Srpskoj doznačeno je 317 miliona, FBiH je pripalo 658 miliona maraka, dok je Brčko distriktu doznačeno 39 miliona maraka - naveli su u UIO.

Ekonomisti ističu da rast prihoda od PDV-a ne čudi, imajući u vidu da smo potrošačko društvo.

- PDV kao indirektni porez je direktno u vezi sa potrošnjom i samim tim pošto rastu prihodi od PDV-a očigledno je da raste i potrošnja. To je neki logičan zaključak, uz napomenu da treba voditi računa o cijenama dobara i usluga koje se troše u BiH. Usvojen je novi Zakon o akcizama, pa je gorivo poskupjelo, a odmah se plaća više PDV-a. Poskupljenje goriva uzrokovalo je rast cijena druge robe i usluga - pojasnio je ekonomista Goran Radivojac.

Dodaje da ne treba zaboraviti ni to da je na ovim prostorima aktuelan odlazak radne snage te da je očigledno da ti ljudi šalju novac porodicama, koje znatno više troše.

- Kada sve to saberemo, dobijemo veće prihode od PDV-a. Mi smo potrošačko društvo, građani ponekad posegnu i za potrošačkom karticom, a sve što kupujemo i sve usluge koje koristimo podložne su oporezivanju - naglasio je Radivojac i dodao da očekuje da će taj trend biti nastavljen i u narednom periodu.

Radivojac ističe da s obzirom na stanje na berzama ne treba očekivati skoriji pad cijena nafte, što znači da ni gorivo na domaćim benzinskim stanicama neće uskoro pojeftiniti, a u skladu sa tim neće pasti ni cijene ostale robe i usluga.

Putarina

U UIO BiH navode da je po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva Republika Srpska dobila dodatni 30,1 milion KM, FBiH 46,2 miliona KM, dok je Brčko distrikt dobio dodatnih 1,6 miliona KM. Istakli su da razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana