Prihodi od PDV-a manji za 37 miliona

Marina Čigoja
Prihodi od PDV-a manji za 37 miliona

Banjaluka - Neto prihodi od indirektnih poreza u BiH u prvih pet mjeseci ove godine manji su za 37 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u izvještaju Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Prema preliminarnom izvještaju UIO, naplaćeni bruto prihodi od indirektnih poreza u maju su bili veći za 3,3 odsto nego u istom mjesecu 2012. godine, ali je istovremeno isplaćeno više novca po osnovu povrata poreza za 5,8 odsto, tako da je neto rast prihoda u maju iznosio 2,8 odsto.

- U prvih pet mjeseci 2013. rast bruto prihoda od indirektnih poreza je iznosio 0,96 odsto. U ovom periodu isplaćeno je 16,7 odsto više povrata poreza, što je rezultovalo manjkom prihoda od 37 miliona KM, odnosno padom od 1,9 odsto - ističe se u izvještaju UIO.

Naglašava se da su u prvih pet mjeseci 2013. negativni trendovi zabilježeni kod svih glavnih grupa prihoda od indirektnih poreza.

- Ipak, pozitivna kretanja u maju su dovela do smanjenja pada prihoda od akciza, a neto prihodi od PDV-a su simbolično smanjeni. U maju 2013. zabilježeno je snažno povećanje naplate akciza na duvan od 14,8 odsto, domaće derivate nafte od 34,1 odsto i grupaciju proizvoda koju čine alkohol, pivo, vino, alkoholna i bezalkoholna pića od 7,1 odsto - kaže se u izvještaju.

U izvještaju se ističe da se snažan porast prihoda od akciza na uvezene cigarete odnosi uglavnom na cigarete iz Hrvatske pred ulazak te zemlje u EU.

- Time su se ostvarila naša predviđanja da će proizvođači cigareta iz Hrvatske, s ciljem zadržavanja tržišta poslije ulaska u EU, primijeniti strategije koje podrazumijevaju što duže odgađanje primjene carina. S obzirom na visok udio cigareta iz Hrvatske na tržištu BiH, može se očekivati da će gomilanje zaliha cigareta prije 1. jula ove godine dovesti do značajnog pada prihoda od akciza u idućih nekoliko mjeseci - navodi se u izvještaju.

Direktor UIO Miro Džakula rekao je "Glasu Srpske" da UIO naplaćuje bruto prihode i da oni bilježe rast u odnosu na prošlu godinu.

- Ti podaci o neto prihodima se ne mogu uzimati, jer UIO ne prikuplja neto, već bruto prihode. PDV se vraća privredi BiH, što znači da imamo porast izvoza - kazao je Džakula.

UO UIO je na posljednjoj sjednici u maju zadužio rukovodstvo Uprave da preduzme sve zakonske mjere kako bi bila povećana naplata prihoda. Sumnja se da su uzrok pada prihoda i brojne malverzacije.

Cigarete

Džakula je istakao da su uvoznici cigareta iz Hrvatske povukli znatno veće količine da bi amortizovali ulazak Hrvatske u EU.

- To je uglavnom Tvornica duvana Rovinj, odnosno njihovi ovlašćeni distributeri u BiH povukli su znatne količine cigareta kako bi amortizovali ulazak Hrvatske u EU koja od 1. jula izlazi iz CEFTA i moraće da plaća carinu na cigarete - kazao je Džakula i dodao da će UIO napraviti sve u skladu sa zakonom da bude iskontrolisan uvoz i plaćanje uvoznih dažbina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana