Pri kraju prijedlog za izmjene pravila nabavki

V. K.
Pri kraju prijedlog za izmjene pravila nabavki

Sarajevo - Radna grupa koja treba da predloži izmjene Zakona o javnim nabavkama održala je treći sastanak, poslije kojeg je istaknuto da bi uskoro trebalo da završi svoj dio posla i prijedlog uputi u dalju proceduru u institucijama.

Primjena Zakona o javnim nabavkama počela je u novembru 2014, a radna grupa započela je sa radom prošle godine. Izmjene zakona su, kako su kazali u Agenciji za javne nabavke BiH, pokrenute zbog tehničkih stvari, podizanja transparentnosti i usaglašavanja sa novim direktivama EU.

- Na trećem sastanku radne grupe su učestvovali predstavnici nevladinog sektora. Razmatrani su njihovi i prijedlozi koje su institucije i organizacija dostavile radnoj grupi putem Agencije za javne nabavke, dorađivani su dosadašnji prijedlozi radne grupe i svi su usklađivani sa daljim planiranim razvojem sistema E-nabavki - kazali su u Agenciji za javne nabavke.

Postupci javnih nabavki godinama su pod lupom domaćih i stranih institucija i nevladinog sektora, iz kojeg stalno stižu upozorenja da je stanje u toj oblasti veoma loše, da korupcija cvjeta i da u privatnim džepovima završava ogroman novac. Podaci pokazuju da je gotovo petina ugovora u oblasti javnih nabavki zaključena bez raspisivanja javnog poziva. Vrijednost tih ugovora je procijenjena na više stotina miliona, a ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora na godišnjem nivou premašuje milijardu maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana