При крају приједлог за измјене правила набавки

В. К.
При крају приједлог за измјене правила набавки

Сарајево - Радна група која треба да предложи измјене Закона о јавним набавкама одржала је трећи састанак, послије којег је истакнуто да би ускоро требало да заврши свој дио посла и приједлог упути у даљу процедуру у институцијама.

Примјена Закона о јавним набавкама почела је у новембру 2014, а радна група започела је са радом прошле године. Измјене закона су, како су казали у Агенцији за јавне набавке БиХ, покренуте због техничких ствари, подизања транспарентности и усаглашавања са новим директивама ЕУ.

- На трећем састанку радне групе су учествовали представници невладиног сектора. Разматрани су њихови и приједлози које су институције и организација доставиле радној групи путем Агенције за јавне набавке, дорађивани су досадашњи приједлози радне групе и сви су усклађивани са даљим планираним развојем система Е-набавки - казали су у Агенцији за јавне набавке.

Поступци јавних набавки годинама су под лупом домаћих и страних институција и невладиног сектора, из којег стално стижу упозорења да је стање у тој области веома лоше, да корупција цвјета и да у приватним џеповима завршава огроман новац. Подаци показују да је готово петина уговора у области јавних набавки закључена без расписивања јавног позива. Вриједност тих уговора је процијењена на више стотина милиона, а укупна вриједност додијељених уговора на годишњем нивоу премашује милијарду марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана