Превише званичника има обезбјеђење 24 часа

Жељка Домазет
Превише званичника има обезбјеђење 24 часа

Сарајево - Савјет министара БиХ требало би поново да процијени безбједносну угроженост највиших званичника и дипломатско-конзуларних представништава (ДКП) у БиХ и утврди да ли је неопходно да 27 особа из власти на нивоу БиХ и даље има полицијску заштиту 24 часа дневно.

На завођење реда у овој области позвао је шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламента БиХ и некадашњи директор Агенције за истраге и заштиту БиХ Средоје Новић.

Обезбјеђење високопозиционираних званичника у БиХ уређено је упутством Савјета министара из 2005. године. На основу њега Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ 24 сата дневно обавља физичку и техничку заштиту 27 особа на нивоу БиХ, а то право не користи пет особа.

- У вријеме када је донесено то упутство било је оправдања да буде обухваћен већи број личности и објеката с обзиром на услове у којима смо тада радили. Мислим да након толико година Савјет министара треба у складу са економском и безбједносном ситуацијом да процијени да ли су сви који имају обезбјеђење заиста угрожени и да по потреби негдје смањи, а у случајевима гдје је неопходно и повећа обезбјеђење. Очекујем да ће Савјет министара детаљно анализирати ово питање и предложити измјене упутства - истакао је Новић.

Он је затражио одговоре на питања ко од руководећих људи у власти на нивоу БиХ има лично обезбјеђење, колико је полицијских службеника укључено у њихово обезбјеђење и колики су трошкови који укључују ноћење, дневницу, коришћење аутомобила и остале издатке, поготово током годишњих одмора.

- И јавност жели да зна да ли се води рачуна о економичности. Сваким даном све је мање новца за много важних ствари, а трошкови на поменуте ставке расту - рекао је Новић и додао да полицијска заштита није потребна за 30 одсто ДКП-а у БиХ јер никада нису била безбједносно угрожена.

Предсједавајући Дома народа Сафет Софтић рекао је да и не зна какво има обезбјеђење према важећем упутству.

- Једино једно лице дежура испред мог кабинета. Мени никакво обезбјеђење не треба. Поздрављам ово што Новић тражи. Грађани виде да је у доста случајева пренаглашено обезбјеђење функционера. Постоји велики број функционера који користе ове привилегије и ово питање треба претрести и на нивоу БиХ и на нивоу ентитета јер моја искуства из ФБиХ су такође негативна - рекао је Софтић.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић истакао је да Дирекција за координацију полицијских тијела тренутно у БиХ лично обезбјеђује 27 лица, међу којима су углавном руководиоци институција БиХ.

- Дирекција примјењује упутство које предвиђа обезбјеђење три категорије званичника у БиХ. У првој су чланови Предсједништва, предсједавајући Савјета министара и страни званичници који долазе у посјету БиХ и они имају право на обезбјеђење 24 сата, како у БиХ, тако и приликом путовања у иностранство - истакао је Звиздић.

Он је рекао да ће остале податке које је тражио Новић доставити накнадно.

- Залажем се за то да транспарентно буду објављени сви подаци о трошковима особа које имају обезбјеђење, не само на нивоу БиХ, него и на нивоу ентитета, те да буде сачињена комплетна информација - казао је Звиздић.

Другачије околности

Пројект менаџер Центара цивилних иницијатива Ивица Ћавар сматра да су околности у којима је донесено упутство прије десетак година сасвим другачије од данашњих.

- То питање треба поново сагледати и процес учинити транспарентним. Јавност треба да зна гдје се троши њихов новац јер то плаћају грађани. Стручна анализа треба да покаже ко треба да има пратњу и колику и колико то кошта - рекао је Ћавар и додао да је очито да се у БиХ и на обезбјеђења и пратње троше енормне количине новца.

Прва категорија

Чланови Предсједништва БиХ

Предсједавајући Савјета министара БиХ

Страни званичници у посјети БиХ

Друга категорија

Министри у Савјету министара БиХ

Главни тужилац Тужилаштва БиХ

Предсједник Суда БиХ

Предсједавајући Дома народа

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ

Трећа категорија

Замјеници предсједавајућих Представничког дома и Дома народа Парламента БиХ

Особе за које је директор Дирекције за координацију полицијских тијела донио одлуку да их треба штитити

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана