Претресена редакција Klix-а због снимка

nezavisne.com
Претресена редакција Klix-а због снимка

Сарајево - Припадници МУП-а Кантона Сарајево почели су јутрос претресати просторије фирме "Интерсофт" у Сарајеву, у којима је редакција портала Klix.ба, због сумње да је почињено кривично дјело неовлаштено прислушкивање и тонско снимање, потврђено је из Општинског суда у Сарајеву.

Амра Хоџић, портпарол Општинског суда у Сарајеву, казала је да је наредбу за претрес судија за претходни поступак овог суда издао прошле седмице, 24. децембра.

"Кантонално тужилаштво у Сарајеву упутило је приједлог Општинском суду за издавање налога за претрес а на основу замолбе Специјалног тужилаштва Републике Српске", рекла је Хоџићева и нагласила да су за извршавање налога о претресу задужени припадници МУП- Кантона Сарајево, уз сарадњу и присуство начелника Службе за сузбијање организованог криминала и корупције Управе криминалистичке полиције МУП-а РС.

Klix је недавно објавио аудио-снимак на којем, наводно, премијер РС Жељка Цвијановић говори о "куповини" гласова посланика у Народној Скупштини РС. Након тога, почетком децембра, по налогу Специјалног тужилаштва РС, представници портала Klix.ба позвани су на информативни разговор у МУП Републике Српске

Власник предузећа "Интерсофт" је Дарио Шимић, који је уједно власник и оснивач веб-портала Klix.ba. Шимићев коментар данас нисмо успјели добити, јер је, неслужбено, и он присуствовао полицијском претресу у редакцији овог портала. Новинари Klixа нису жељели коментарисати претрес у њиховој редакцији поручивши поподне да ће се моћи огласити тек кад се "заврши полицијски упад" на њихова радна мјеста.

Драган Јеринић, предсједник Удружња новинара РС, изјавио је да ово удружење оштро осуђује репресију према новинарима портала Klix.ба.

"Ово је најдрастичнији примјер кршења права медија да слободно извјештавају. Тражимо од надлежних институција да овом порталу осигурају право на несметан рад. Дајемо пуну подршку редакцији Klixа и стојимо им на располагању", изјавио је Јеринић.

Извршна директорица Вијећа за штампу у БиХ Љиљана Зуровац оцијенила је да се претресом у редакцији портала Klix.ba директно нарушава Закон о заштити од клевете и члан у којем се наводи да новинар има право заштитити свој извор информација. Она је објаснила да је полиција МУП-а Кантона Сарајево и МУП-а Републике Срспке јутрос ушла у просторије Klixа тражећи податке о извору информација због објаве података о наводној куповини гласова у Народној скупштини РС.

Хвала на подршци колегама и читаоцима

Уредништво портала Klix.ba данас је захвалило свим колегама које су цијели дан чекале испред њихове редакције те свим читаoцима, новинарским удружењима и свим редакцијама које су их подржале у борби за права објективног и непристрасног извјештавања.

Они су подсјетили да запосленима на порталу Klix.ba данас није било дозвољено да користе телефоне и да комуницирају са особама изван редакције.

Осим документације, изузети су нам хард дискови свих рачунара у редакцији, приватни мобители, USB стикови, CD-ови, лаптопи и остали канцеларијски материјал, саопштили су из овог портала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана