Presuda Prliću i petorici funkcionera Hrceg Bosne do novembra

Srna
Presuda Prliću i petorici funkcionera Hrceg Bosne do novembra

Hag - Sudija žalbene komore Mehanizma za međunarodne krivične sudove /MMKS/ Karmel Ađijus rekao je da se očekuje da će do novembra biti objavljena presuda u predmetu protiv bivšeg premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića i još petorice nekadašnjih zvaničnika Herceg-Bosne i pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/.

Na današnjoj statusnoj konferenciji u slučaju protiv Jadranka Prlića, Bruna Stojića, Slobodana Praljaka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića nije bilo primjedbi na zdravstveno stanje osuđenih, te na uslove u pritvorskoj jedinici.


Na presudu, koja je u ovom predmetu donesena 29. maja 2013. godine, sve strane su uložile žalbu.

Tom presudom Haški tribunal osudio je šestoricu zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, kao učesnike zajedničkog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i vođa Hrvata u BiH Mate Boban, ali i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Nekadašnji premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić tada je osuđen na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba HVO generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Svi u ovom slučaju su u zatvoru, čekajući odluku tribunala po njihovim žalbama o kojima je Sud raspravljao krajem marta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana