Пресуда Прлићу и петорици функционера Хрцег Босне до новембра

Срна
Пресуда Прлићу и петорици функционера Хрцег Босне до новембра

Хаг - Судија жалбене коморе Механизма за међународне кривичне судове /ММКС/ Кармел Ађијус рекао је да се очекује да ће до новембра бити објављена пресуда у предмету против бившег премијера Херцег-Босне Јадранка Прлића и још петорице некадашњих званичника Херцег-Босне и припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/.

На данашњој статусној конференцији у случају против Јадранка Прлића, Бруна Стојића, Слободана Праљака, Миливоја Петковића, Валентина Ћорића и Берислава Пушића није било примједби на здравствено стање осуђених, те на услове у притворској јединици.


На пресуду, која је у овом предмету донесена 29. маја 2013. године, све стране су уложиле жалбу.

Том пресудом Хашки трибунал осудио је шесторицу званичника некадашње Херцег-Босне на укупно 111 година затвора, као учеснике заједничког злочиначког подухвата у који су били укључени и вођа Хрвата у БиХ Мате Бобан, али и тадашњи хрватски предсједник Фрањо Туђман, министар одбране Гојко Шушак и начелник штаба Хрватске војске Јанко Бобетко.

Некадашњи премијер Херцег-Босне Јадранко Прлић тада је осуђен на 25 година затвора, а бивши министар одбране Бруно Стојић на 20 година.

Команданти Главног штаба ХВО генерали Слободан Праљак и Миливој Петковић осуђени су на по 20 година затвора, командант војне полиције ХВО-а Валентин Ћорић на 16 година, док је начелник канцеларије за размјену заробљеника Берислав Пушић осуђен на 10 година.

Сви у овом случају су у затвору, чекајући одлуку трибунала по њиховим жалбама о којима је Суд расправљао крајем марта

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана