Presuda Naseru Oriću 6. oktobra

Srna
Presuda Naseru Oriću 6. oktobra

Sarajevo - Sud BiH izreći će 6. oktobra prvostepenu presudu komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću optuženim za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine, rekao je danas predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić.

Iznošenjem završnih riječi odbrane danas je okončan glavni pretres koji se u Sudu BiH vodio protiv Orića i Muhića, optuženih da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.


Orićev branilac Lejla Čović rekla je da Tužilaštvo nije ništa uspjelo dokazati, osim činjenice da je bio oružani sukob između tzv. Armije BiH i Vojske Republike Srpske.

Tužilaštvo BiH zatražilo je na ročištu 29. avgusta da im Sud BiH izrekne osuđujuću presudu u skladu sa zakonom.

Tužilac Miroslav Janjić rekao je tokom iznošenja završne riječi da je Tužilaštvo, na osnovu dokaza i iskaza svjedoka, utvrdilo i dokazalo da je na području Srebrenice postojao oružani sukob u julu 1992. godine i da su optuženi počinili krivična djela za koja se terete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana