Пресуда Караџићу 24. марта

М. Ми.
Пресуда Караџићу 24. марта

Хаг - Пресуда првом предсједнику РС Радовану Караџићу у Хашком трибуналу биће изречена 24. марта.

У одлуци судског вијећа Хашког трибунала коју је потписао судија О-Гон Квон наведено је да ће пресуда бити саопштена у 14 часова. Занимљиво је да ће пресуда Караџићу бити изречена на дан када је НАТО 1999. године почео бомбардовање Србије.

Тужилаштво је у завршној ријечи, која је одржана у октобру 2014. године, затражило да Караџић буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице и кажњен доживотним затвором. Караџић, који се бранио сам, тражио је да буде ослобођен оптужби.

Члан Караџићевог тима одбране Горан Петронијевић рекао је "Гласу Српске" да са оптимизмом очекује 24. март.

- Ако Хашки трибунал буде одлучивао примјењујући своје прописе и стандарде које су примијенили на оне који су ослобођени, потпуни сам оптимиста и очекујем ослобађајућу пресуду. Ако буду примјењивали двојне стандарде и судили под притиском политике, ситуација може бити другачија - рекао је Петронијевић.

Караџић је након дугогодишњег скривања ухапшен 21. јула 2008. године, а недуго затим почело је суђење по оптужбама за геноцид у више општина, прогон, убиства, депортацију, терорисање и узимање талаца током рата у БиХ. Суђење је почело 2009, а завршено 2014. године. Караџић се током процеса више пута жалио на третман у затвору тврдећи да је притвореницима ускраћено основно право на лијечење.

Седам дана послије Караџића пресуда би требало да буде изречена и лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана