Prepreka transformaciji Službe nisu migranti, već politika

Vedrana Kulaga
Prepreka transformaciji Službe nisu migranti, već politika

Sarajevo - Služba za poslove sa strancima BiH ne odustaje od ideje da preraste u imigracionu agenciju po uzoru na slične centre u EU jer bi to unaprijedilo njen rad i spremnost za djelovanje u slučaju kriza.

Ideja o transformisanju Službe u imigracionu agenciju  prvi put je objelodanjena lani u njihovom godišnjem planu, a u vrhu te institucije su očekivali da će posao biti završen relativno brzo jer su pripremili i radnu verziju zakona koji je neophodan kako bi ideje sproveli u djelo.

S obzirom na to da taj plan nije realizovan, on je ponovo sažet u srednjoročnom članu rada Službe za poslove sa strancima od 2019. do 2021. godine, u kojem je naglašeno da je neophodna “izrada i donošenje novog zakona o Službi kako bi Služba izrasla u efikasnu državnu imigracionu agenciju”.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić rekao je da proces transformacije nije zaustavila migrantska kriza već politička previranja, izborna godina i sve ostalo.

- Naše vizije za budućnost su kreirane tako da ubuduće budemo bolji i operativniji na terenu. Znali smo da postoji mogućnost pojačanog pritiska od ilegalnih migracija ovih godina, a zakon još nismo dali u proceduru jer je izborna godina. Svi se time bave, parlamentarna većina s vremena na vrijeme bude za neke stvari, a za druge ne. Onog momenta kada se stvore uslovi za to, akt će biti proslijeđen na usvajanje u Parlament. Sve je spremno. Legislativa je tu i čekamo čvrstu većinu u nadležnim institucijama - rekao je Ujić.

O promjenama u organizaciji ranije su razgovarali i sa Ministarstvom bezbjednosti BiH, na čijem je čelu Dragan Mektić, koji je prije ministarske funkcije u dva mandata rukovodio upravo Službom za poslove sa strancima. Sve verzije reorganizacije su, kazao je, podijeljene s njima.

Iz nadležne parlamentarne komisije je poručeno, kada je ta priča otvorena prvi put, da bi trebalo da bude urađena jedna komparativna analiza kako se radi u drugim zemljama i koji su razlozi za izmjene.

Jedan od prioritetnih ciljeva Službe u idućem periodu  će, piše u planovima, biti uspostavljanje ravnoteže između efikasnog upravljanja migracijama i poštivanja slobode kretanja.

Kontrola

Posljednji podaci nadležnih službi govore da je u BiH od početka godine prijavljeno više od 13.100 nezakonitih migranata. Najveći broj migranata je iz Pakistana, Sirije, Irana, Avganistana i Iraka. U odnosu na protekli period, broj migranata je smanjen na području Unsko-sanskog kantona, kao i broj ulazaka migranata u BiH, jer je uspostavljena bolja kontrola granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana