Препрека трансформацији Службе нису мигранти, већ политика

Ведрана Кулага
Препрека трансформацији Службе нису мигранти, већ политика

Сарајево - Служба за послове са странцима БиХ не одустаје од идеје да прерасте у имиграциону агенцију по узору на сличне центре у ЕУ јер би то унаприједило њен рад и спремност за дјеловање у случају криза.

Идеја о трансформисању Службе у имиграциону агенцију  први пут је објелодањена лани у њиховом годишњем плану, а у врху те институције су очекивали да ће посао бити завршен релативно брзо јер су припремили и радну верзију закона који је неопходан како би идеје спровели у дјело.

С обзиром на то да тај план није реализован, он је поново сажет у средњорочном члану рада Службе за послове са странцима од 2019. до 2021. године, у којем је наглашено да је неопходна “израда и доношење новог закона о Служби како би Служба израсла у ефикасну државну имиграциону агенцију”.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић рекао је да процес трансформације није зауставила мигрантска криза већ политичка превирања, изборна година и све остало.

- Наше визије за будућност су креиране тако да убудуће будемо бољи и оперативнији на терену. Знали смо да постоји могућност појачаног притиска од илегалних миграција ових година, а закон још нисмо дали у процедуру јер је изборна година. Сви се тиме баве, парламентарна већина с времена на вријеме буде за неке ствари, а за друге не. Оног момента када се створе услови за то, акт ће бити прослијеђен на усвајање у Парламент. Све је спремно. Легислатива је ту и чекамо чврсту већину у надлежним институцијама - рекао је Ујић.

О промјенама у организацији раније су разговарали и са Министарством безбједности БиХ, на чијем је челу Драган Мектић, који је прије министарске функције у два мандата руководио управо Службом за послове са странцима. Све верзије реорганизације су, казао је, подијељене с њима.

Из надлежне парламентарне комисије је поручено, када је та прича отворена први пут, да би требало да буде урађена једна компаративна анализа како се ради у другим земљама и који су разлози за измјене.

Један од приоритетних циљева Службе у идућем периоду  ће, пише у плановима, бити успостављање равнотеже између ефикасног управљања миграцијама и поштивања слободе кретања.

Контрола

Посљедњи подаци надлежних служби говоре да је у БиХ од почетка године пријављено више од 13.100 незаконитих миграната. Највећи број миграната је из Пакистана, Сирије, Ирана, Авганистана и Ирака. У односу на протекли период, број миграната је смањен на подручју Унско-санског кантона, као и број улазака миграната у БиХ, јер је успостављена боља контрола граница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана