Prepiska na Tviteru Vigemarka i analitičara Mujanovića: Najbitnija vladavina prava, a ne sakncije

klix.ba
Prepiska na Tviteru Vigemarka i analitičara Mujanovića: Najbitnija vladavina prava, a ne sakncije

Sarajevo - Na Tviteru je zabilježena interesantna prepiska šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemarka i političkog analitičara iz Sarajeva Jasmina Mujanovića.

Naime, Mujanović je reagovao na Vigemarkov status u kojem on konstatuje da se novoizabrani članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić slažu u dvije stvari, a to je potreba da se nastavi s ekonomskim reformama, te potreba da se zajedno ide na sastanke s EU liderima u Briselu.


Na ovaj status reagovao je Mujanović tvrdeći da je jedna trećina Predsjedništva BiH, misleći na Dodika, pod sankcijama SAD-a kao i pojedini članovi njegove stranke i to zbog korupcije. Kako onda, pita se Mujanović, može biti kredibilne posvećenosti ekonomnskim reformama, uključujući i one EU u BIH, ako nema razumne vladavine prava.

Na to je Vigemark odgovorio da je i SDS pod sankcijama SAD već dugi niz godina, ali da ipak učestvuje na državnom nivou i u RS-u u smislu kreiranja reformi. On dodaje da je RS iznijela dosta ekonomskih i finansijskih reformi sudeći prema izvještajima MMF-a i Svjetske banke. No Vigemark se slaže da je potrebno više prisutnosti vladavine prava u BiH.

Mujanović je potom naglasio da SAD zapravo reaguje na napade na vladavinu prava dok to EU ne čini. Ukoliko je, kako je naveo, SDS bio konstruktivni faktor, onda zbog politike SAD-a, a ne EU. On je dodao da BiH treba više od EU nego još jedna decenija puke retorike.

“Mišljenje Evropske komisije o bh. aplikaciji za članstvo će pokazati koliko je bitna vladavina prava. Radi se o jačanju institucija, a ne međunarodnih sankcija protiv individua. To je pokušavano u proteklih 20 godina”, napisao je Vigemark.

S njim se nije složio Mujanović tvrdeći da su se sankcije ipak pokazale kao efektivan mehanizam u discipliranju loših igrača, kao što je to bio i SDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana