Preminuo general Zdravko Tolimir

Agencije
Preminuo general Zdravko Tolimir

Hag - General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir preminuo je u noći između ponedeljka i utorka u Hagu.

Tolimir je preminuo u zatvorskoj ćeliji Haškog tribunala, rečeno je beogradskim medijima u Boračkoj organizaciji Republike Srpske.

General Tolimir bio je pomoćnik za obavještajno-bezbjednosne poslove nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kome se takođe sudi u Haškom tribunalu.

Žalbeno vijeće je potvrdilo nalaze sudskog vijeća da je Tolimir učestvovao u dva zajednička zločinačka poduhvata - ubijanje muškaraca iz Srebrenice i u prisilnoj deportaciji Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe.

Na osnovu toga, kako se navodi, današnja presuda potvrđuje presudu Tolimiru za genocid, zavjeru radi genocida, istrebljenja, ubistva, progone i nehumano postupanje.

Žalbeno vijeće je potvrdilo da je Tolimir aktivno učestvovao i znatno doprineo ovim udruženim zločinačkim poduhvatima, što je, kako se navodi, rezultiralo masovnim ubistvom hiljada Bošnjaka u Srebrenici i prisilnog raseljavanja na hiljada civila iz ove dvije enklave.

Sudsko vijeće je 2012. godine većinom glasova ustanovilo da jeTolimir bio član tzv zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio ubistvo muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice i protjerivanje civila sa tog prostora.

Tolimir je bio prisutan i u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine kada je izvršen taj zločin i ne samo da je znao šta se dešavalo u tom gradu nego je djelio genocidnu namjeru i lično predlagao ubijanje izbjeglica, a potom pomagao u prikrivanju zločina, utvrdile su sudije. Tolimir je uhapšen krajem maja 2007. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana