Преминуо генерал Здравко Толимир

Агенције
Преминуо генерал Здравко Толимир

Хаг - Генерал Војске Републике Српске Здравко Толимир преминуо је у ноћи између понедељка и уторка у Хагу.

Толимир је преминуо у затворској ћелији Хашког трибунала, речено је београдским медијима у Борачкој организацији Републике Српске.

Генерал Толимир био је помоћник за обавjештајно-безбjедносне послове некадашњег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића, коме се такође суди у Хашком трибуналу.

Жалбено вијеће је потврдило налазе судског вијећа да је Толимир учествовао у два заједничка злочиначка подухвата - убијање мушкараца из Сребренице и у присилној депортацији Бошњака из Сребренице и Жепе.

На основу тога, како се наводи, данашња пресуда потврђује пресуду Толимиру за геноцид, завјеру ради геноцида, истребљења, убиства, прогоне и нехумано поступање.

Жалбено вијеће је потврдило да је Толимир активно учествовао и знатно допринео овим удруженим злочиначким подухватима, што је, како се наводи, резултирало масовним убиством хиљада Бошњака у Сребреници и присилног расељавања на хиљада цивила из ове двије енклаве.

Судско вијеће је 2012. године већином гласова установило да јеТолимир био члан тзв заједничког злочиначког подухвата чији је циљ био убиство муслиманских заробљеника из Сребренице и протјеривање цивила са тог простора.

Толимир је био присутан и у Сребреници и Жепи у јулу 1995. године када је извршен тај злочин и не само да је знао шта се дешавало у том граду него је дјелио геноцидну намјеру и лично предлагао убијање избјеглица, а потом помагао у прикривању злочина, утврдиле су судије. Толимир је ухапшен крајем маја 2007. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана