Preminuo Predrag Gugo Lazarević

nezavisne.com
Preminuo Predrag Gugo Lazarević

Banjaluka - Predrag Gugo Lazarević, književnik i počasni doktor srpske književnosti preminuo je danas u 85. godini.

Lazarević je rođen 1929. godine u porodici koja je više od 200 godina prisutna u Banjaluci, a muška loza je dolazila u krajišku ljepoticu, uglavnom iz Krajine, iz srpskih sredina.

Školovao se u Banjaluci i Beogradu, gdje je završio Filozofski fakultet, grupa Jugoslovenska književnost sa svjetskom.

Prvo je bio profesor u banjalučkoj Gimnaziji, a zatim u Učiteljskoj školi. Nakon toga je postao zamjenik upravika Narodnog pozorišta i dramaturg, a potom i upravnik.

Profesor na Pedagoškoj akademiji je bio 23 godine, nakon čega je imenovan za direktora Narodne i univerzitetske biblioteke "Petar Kočić" u Banjaluci.

Na Pedagoškoj akademiji je predavao teoriju i istoriju književnosti. Prvi je dobitnik nagrade "Đuro Damjanović" Udruženja književnika RS. Bavio se i prevodilačkim radom, a bio je i član Senata Republike Srpske od 1996. godine.

Iza njega će ostati brojna književna djela, a odlukom Vijeća Univerziteta u Banjaluci 2011. godine dodijeljena mu je titula počasnog doktora nauka srpske književnosti.

Dodik: Predrag Lazarević ostavio neizbrisiv trag

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici istaknutog književnika Predraga Lazarevića, koji je preminuo danas u Banjaluci u 85. godini.

U telegramu saučešća navodi se da je Lazarević svojim radom i djelom ostavio neizbrisiv trag u javnosti Republike Srpske.

"Sa žaljenjem sam primio tužnu vijest o smrti Predraga Lazarevića. Istaknuti srpski književnik, književni teoretičar i kritičar, član Senata Republike Srpske, a nadasve veliki čovjek, Predrag Lazarević, svojim radom i djelom ostavio je neizbrisiv trag u javnosti Republike Srpske", ističe se u telegramu saučešća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana