Preminuo Kemal Monteno

Agencije
Preminuo Kemal Monteno

Legendarni muzičar i kantautor Kemal Monteno preminuo je danas u 11 sati u Zagrebu.

Ovu informaciju Monenov sin Đani prije nekoliko minuta potvrdio je Halidu Bešliću, njihovom velikom porodičnom prijatelju, piše Avaz.

Monteno je bio u zagrebačkoj klinici Rebro gdje mu je urađena transplantacija bubrega.

Od 2011. godine Kemal Monteno je bio na dijalizi, a zbog problema sa dijabetesom 2012. godine mu je ugrađena i srčana

Legendarnom pjevaču, tekstopiscu i kompozitoru 16. novembra izvršena je transplantacija bubrega, na koju je čekao tri godine. Kratko vrijeme se osjećao dobro, ali je 21. decembra ponovo primljen u bolnicu, najprije zbog povišene temperature, a potom i zbog postoperativnih komplikacija.  

Kako je potvrdio njegov menadžer Gane Pezikoza uzrok smrti je sepsa.  

- Veoma sam utučen. Kemal mi je bio jedan od najboljih priojatelja. Jutros su mi odmah javili za tužnu vijest - rekao je Pecikoza za "Blic".  

Ćerka Adrijana kratko je za "Blic" rekla da je toliko utučena i da joj je teško da ne može ni sa kim ni da razgovara trenutno.  

Monteno je prošlog ponedjeljka pušten na kućno liječenje, a kada su neki portali tada premeli vijest da je preminuo pjevač se samo na to nasmejao:  

- Smijao sam se kao lud jer kažu da onaj koga živog proglase mrtvim živi 100 godina, a meni je ovo treći put - rekao je tada pjevač.  

Kemal Moneteno rođen je 1948. godine. Najpoznatiji je po hitovima "Nije htjela", "Jedne noći u decembru", "Šta je život", "Hiljade pahulja bjelih", "Sarajevo ljubavi moja"...

Šerbedžija: Monteno pisao najljepše pjesme

To je takva ljudina bio, takav jedan bosanski čovjek, takav jedan veliki umjetnik koji je napisao najljepše pjesme koje postoje na prostoru bivše Jugoslavije. Svi smo ga obožavali i voljeli, bio mi je brat, rekao je istaknuti hrvatski glumac Rade Šerbedžija, vidno potresen viješću o smrti Kemala Montena.

Naglasio je da mu je Monteno bio veliki prijatelj te da su zadnjih godina bili veoma bliski.

"Viđali smo se stalno i čuli, i posljednjih dana dok je bio u bolnici. Ne mogu uopšte vjerovati da je umro", kazao je Šerbedžija.

Kovač: Monteno uvijek bio spreman pomoći

Muzički velikan Kemal Monteno ostaće da živi na svim prostorima ovog regiona jer je u amanet ostavio divnu muziku, kazao je Kornelije Kovač, jedan od osnivača "sarajevske pop škole", klavijaturista "Indeksa", vođa legendarne "Korni grupe", kompozitor, producent.

Montena, kaže Kovač, poznaje odavno, iz mladih dana, još dok je počinjao da se bavi pjevanjem. Iako su živjeli u različitim gradovima uvijek su bili prijatelji.

"Kemo je bio divan čovjek, s veselim duhom, prijatan za druženje, veliki prijatelj u svakoj prilici, uvijek spreman pomoći, ali život je takav i svima nam je žao zbog njegove smrti", dodao je Kovač.

Izrazio je najdublje saučešće porodici legendarnog sarajevskog kantautora Kemala Montena koji je preminuo jutros u Zagrebu u 67. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana