Прекид суђења за најтежи криминал

Небојша Томашевић
Прекид суђења за најтежи криминал

Бањалука - Судски процеси за најтежа кривична дјела биће привремено замрзнути због укидања Специјалног тужилаштва РС које престаје са радом на крају овог мјесеца.

Специјално тужилаштво, које је било задужено за истраге најтежих кривичних дјела, биће угашено након што 1. јула ступи на снагу недавно усвојени Закон о сузбијању корупције, организованог криминала и најтежих облика привредног криминала. Његову улогу преузеће посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, које ће бити формирано у оквиру Републичког тужилаштва. С обзиром на то да посебно одјељење још није формирано, биће привремено обустављена суђења која су покренута на основу оптужница Специјалног тужилаштва РС. Неизвјесно је колико ће трајати пауза, јер још није именован шеф новог одјељења при Републичком тужилаштву, а који ће бити и замјеник главног тужиоца РС. Осим тога, треба да буду расписани и конкурси за тужиоце у новом одјељењу. Планирано је да у оквиру одјељења буде основана јединица за истраге и безбједност коју ће чинити начелник и тужилачки истражиоци. Истражиоци ће бити преузети из МУП-а РС или других безбједносних агенција у БиХ.

На непланирану паузу ће усљед новонастале ситуације учесници процеса за филмску пљачку новца на аутопуту Бањалука - Градишка и за убиство требињског кик-боксера Марка Ђерића. Оба суђења су покренута недавно у Окружном суду Бањалука.

Републичко тужилаштво већ је затражило од бањалучког Окружног суда одгађање суђења.

- Републички тужилац је тражио одгађање суђења која су заказана за јул, а која су до сада водили тужиоци Специјалног тужилаштва. Именовањем замјеника главног републичког тужиоца отвара се могућност да посебно одјељење Републичког тужилаштва преузме заступање оптужница Специјалног тужилаштва - објаснили су у Републичком тужилаштву.

У Специјалном тужилаштву РС су казали да се надају да ће процес реинтеграције ове институције бити веома брзо завршен и да неће бити проблема у предметима које су до сада водили.

Адвокати који заступају оптужене у предметима које су водили специјални тужиоци надају се да престанак рада Специјалног тужилаштва неће донијети велике поремећаје и дуже паузе у суђењима.

- Вјерујем да неће бити одгађања суђења на дужи период и да ће процедура у вези са престанком рада Специјалног тужилаштва брзо бити завршена. Сада је преурањено да говорим да ли ће то утицати на вођење судског поступка, јер не могу да знам колико ће то све трајати - рекла је адвокат Јасминка Јовишевић која је у тиму одбране четворице оптужених за пљачку на аутопуту.

Слично мисли и адвокат Горан Нешковић који брани Миљана Ратковића, оптуженог за убиство Марка Ђерића.

- Вјерујем да одгађање суђења неће пореметити наше планове и да ће неко из Републичког тужилаштва веома брзо преузети овај предмет - казао је Нешковић.

Новим законом је предвиђено оснивање и посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала у Окружном суду Бањалука, а које ће бити надлежно за кривична дјела која буду истраживали тужиоци новог одјељења у Републичком тужилаштву почињена на територији цијеле РС. Предсједника и судије новог одјељења распоређује предсједник Окружног суда из редова те институције. Дио поступака у којима је потврђена оптужница који су покренути на основу оптужница Специјалног тужилаштва до ступања на снагу новог закона биће окончан у судовима који их већ воде, а неки ће чекати ново судско одјељење.

Шта ће радити ново одјељење

Посебно одјељење Републичког тужилаштва биће надлежно за вођење предмета у случајевима 35 најтежих кривичних дјела која неће моћи истраживати друга тужилаштва.

То су, између осталих, кривична дјела организованог криминала, тешко убиство, отмица, трговина људима и прање новца.

Случај "Пикула"

Специјално тужилаштво РС за убиство требињског боксера Марка Ђерића оптужило је Миљана Ратковића (29), Даку Пикулу (29) и Радована Андрића (19) из Требиња. Према оптужници, Ђерића је 24. маја прошле године у сачекуши испред његове зграде у насељу Полице хицима из аутоматске пушке усмртио Ратковић по наговору Пикуле. Андрић је у оптужници означен као особа која је сакрила оружје које још није пронађено. Пикула је наговорио Ратковића да усмрти Ђерића, јер се са њим сукобио испред ноћног кула "Мерлот" у Требињу. Ратковић је на то пристао, јер је и он желио да се освети Ђерићу, с којим је имао сукоб. Суђење им је почело у бањалучком Окружном суду 21. марта ове године, а оптужница је подигнута 17. децембра прошле године. Због овог случаја у притвору се тренутно налазе сви оптужени.

Случај "Специјалци"

Због спектакуларне пљачке 617.000 КМ на аутопуту Бањалука - Градишка Специјално тужилаштво РС 5. априла ове године оптужило је суспендоване припаднике Специјалне јединице полиције МУП-а РС Владана Малића (32) и Горана Параша (27) из Бањалуке и Александра Поповића (29) из Котор Вароша те сувласника бањалучке ауто-куће "Кватро" Олега Банду (30). Осим њих, у пљачки су учествовали и суспендовани специјалци Горан Јањуз (25) из Козарске Дубице и Жељко Инђић (27) из Братунца те радник агенције "Сектор секјурити" Данијел Кузмић (30) из Котор Вароша. Ова тројка је признала кривицу па је процес против њих раздвојен. Према оптужници, пљачка је почињена 22. септембра прошле године када су оптужени пресрели и напали колону возила агенције "Сектор секјурити" на аутопуту у близини Градишке. Користили су аутоматско оружје и ручни бацач ракета зоља. План пљачке осмислио је Малић, који је означен за организатора. Суђење у овом случају почело је 28. априла ове године. Тренутно се у притвору налазе Малић, Параш, Поповић и Банда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана