Predstavnici RS se povukli iz popisnog biroa

Željka Domazet
Predstavnici RS se povukli iz popisnog biroa

Sarajevo - Članovi Centralnog popisnog biroa iz Republike Srpske povukli su se iz tog tijela i neće više učestvovati u njegovom radu, u skladu sa zaključkom Vlade RS da će takav postupak uslijediti ako direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić do 25. juna ne povuče nezakonitu odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH.

Potvrđeno je to "Glasu Srpske" u Zavodu za statistiku RS. Direktor Zavoda Radmila Čičković kazala je da su se predstavnici ove institucije povukli i da neće učestvovati u radu Centralnog popisnog biroa.

Jukić je odluku o jedinstvenom programu obrade podataka donio bez saglasnosti predstavnika RS, a njome je predviđeno da oko 196.000 ljudi iz spornih popisnica budu tretirani kao stalni stanovnici BiH iako godinama žive u inostranstvu. Narodna skupština zauzela je stav da je ova odluka nezakonita i neprihvatljiva i da treba učiniti sve što je moguće da ona bude poništena i da RS objavi svoje rezultate popisa ako to ne bude učinjeno. Poslanici su usvojili zaključak da se predstavnici RS povuku iz Centralnog popisnog biroa ako Jukić do 25. juna ne poništi svoju odluku.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Miljan Popić potvrdio je da neće prisustvovati sjednici Centralnog popisnog biroa koja je zakazana za sutra i da će ispoštovati zaključke Narodne skupštine RS.

- Uputiću dopis ostalim članovima Centralnog popisnog biroa da ih još jednom upozorim na neophodnost djelovanja u skladu sa Zakonom o popisu 2013. godine - rekao je Popić. 

On je naglasio da predstavnici RS ovim potezom pokazuju jasan i dosljedan stav da se moraju poštovati zakonske norme i da ne pristaju na protivzakonito djelovanje.

- Predstavnici RS i srpskog naroda neće dati legitimnost ni legalitet objavi rezultata popisa suprotnih Zakonu o popisu. Evidentno je da tako objavljeni podaci popisa neće biti priznati ni unutar statističkih institucija u BiH koje su pripremile, organizovale i sprovele popis, pa je onda jasno da ne može biti priznat ni na međunarodnom planu - rekao je Popić. 

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović kazala je "Glasu Srpske" da predstavnici Srpske poštuju zaključke Narodne skupštine. Govoreći o zakonskim rješenjima koja su neophodna da RS objavi svoje rezultate popisa, ona je kazala da je Vlada zaključila da bude formiran radni tim.

- Taj tim će pomoći u izradi zakona koji će utvrditi Vlada, a potom uskoro uputiti u skupštinsku proceduru - rekla je Cvijanovićeva.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić rekao je da je dobro što su se srpski predstavnici povukli iz Centralnog popisnog biroa jer, kako je istakao, ovakav popis neće koristiti nikome.

- Ovakav popis neće imati legitimitet ni legalitet srpskog naroda - naglasio je on.

Direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić poručio je ranije da neće povući odluku o jedinstvenom programu obrade podataka, a njegov zamjenik Fadil Fatić poručio je da će rezultati popisa biti objavljeni do 1. jula.

- Entitet može donositi zaključke kakve hoće i to me posebno ne interesuje jer nema direktan uticaj na naš rad, a niti treba imati. Agencija za statistiku BiH je nezavisna institucija i ne treba trpjeti bilo kakve političke pritiske - rekao je nedavno Fatić.

Član Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević rekla je da je Savez za promjene spremio apelacije Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Jukićeve odluke.

- Ostalo je još da se dorade neke finese i mislim da će tokom naredne sedmice ovlašćeni podnosioci apelacije to učiniti - rekla je Pandurevićeva.

Ključ

Komentarišući izjavu člana Predsjedništva SDS-a Aleksandre Pandurević, koja je kazala da za pristup bazi podataka postoje tri ključa, a da svaka agencija za statistiku ima jednu šifru ključa, a samim tim i Zavod za statistiku RS, Čičkovićeva je kazala da takav ključ nije predviđen zakonom.

- Da je Zavod imao ključ, već 18. maja bi zabranio objavu rezultata, ali takav ključ nije predviđen Zakonom niti zajedničkim radom u jednom obradnom mjestu. Istina jeste da za sistem administriranja baze podataka i domena postoji lozinka, što je i logično, ali njen cilj jeste da se spriječi zloupotreba u sistemu, u smislu neovlašćenog pristupa i izmjene podataka, a ne da obrada ili objava rezultata zavise od neke statističke institucije - objasnila je Čičkovićeva,

Kazala je da u obradnom centru postoje lozinke za sistem iz tri dijela, a da se 2014. pristupilo modernom sistemu koji takođe ima trodijelnu lozinku, a koji omogućava brži rad i snimanje lica ko, šta i kada radi na bazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana