Представљени пројекти које је подржала америчка амбасада

nezavisne.com, Фото А.Чавић
Представљени пројекти које је подржала америчка амбасада

Бањалука - Невладине организације имају јако важну улогу у демократском друштву и због тога је битна њихова независност, рекао је Николас Хил, замјеник шефа Мисије Амбасаде САД данас у Бањалуци након свечаног отварања сајма организација-корисника грантова америчке Амбасаде 2015. године.

На питање новинара о транспарентности трошења средстава Хил је истакао да су контроле ригорозне. Америчка Амбасада у БиХ током прошле године је, преко грантова, уложила око 14 милиона марака за  невладине организације које су та средства искористиле за своје пројекте цивилног друштва.

Едукација младих у области он лајн новинарства и кориштења социјалних мрежа, у сврху  утицања на власт,  коју је спроводио радио Камелеон  на подручју сјевероисточне БиХ само је један од пројеката  који је подржала амбасада САД-а у БиХ, а који је данас представљен међу 55 пројеката невладиних организација.

,,За едукацију младих од амбасаде САД-а добили смо 24. 000 долара, а за осам мјесеци колико је трајао пројекат едуковали смо више од 300 младих. Они су могли и да активно учествују на нашем порталу, те да критикују и хвале,, рекао је Андреј Зонић из Тузле.

А Град Бањалука има регистрованих око 250 невладиних организација од који су већина омладинских.

,, Ове године град Бањалука омладинске невладине организације финансира са око 200. 000 КМ, а за остале око 20. 000 КМ. Из буџета сваке године кроз њихово финансирање издвајамо између осталог и за финасирање цивилног друштва,, рекао је Раденко Ђурица, начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Бањалука и додао да ће следеће седмице бити објављен конкурс гдје ће моћи видјети колико је утрошено средстава кроз који програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана