Представљен генерални пројекат дионице Бањалука - Приједор - Нови Град

Снежана Тасић
Представљен генерални пројекат дионице Бањалука - Приједор - Нови Град

Приједор - РС и њени кинески партнери моћи ће да бирају између три опције када буду одлучивали о наставку припрема за изградњу аутопута Бањалука - Приједор - Нови Град за који је генерални пројекат јуче представио саобраћајни институт ЦИП из Београда.

Генерални директор ЦИП-а Милутин Игњатовић рекао је на презентацији у Приједору да су послије годину и по истраживања терена утврдили три могуће варијанте аутопута и да ће за ону која буде усвојена израдити авио-снимак и 3Д модел.

- На тај начин ће и људи који нису из струке видети куда иде траса, где су тунели, мостови, пропусти, предусеци и косине. Након тога ће се приступити изради идејног пројекта којим ће бити дефинисано где су теренски радови, геодетска снимања и геолошки истражни радови. Након идејног решења иде ревизија, па израда главног пројекта и техничка контрола. Наша процена је да у року наредне две године не би могла да крене изградња аутопута - рекао је Игњатовић.

Директор "Аутопутева РС" Душан Топић рекао је да је овај аутопут оправдан и потребан пројекат.

- Основни сет докумената је урађен и то је било неопходно да уђемо у преговоре са кинеским партнером и да он почне да тражи и обезбјеђује средства за овај пројекат - додао је Топић.

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је да нема развоја и економије без саобраћајне инфраструктуре.

- Наша је жеља била да развијемо и путну и жељезничку инфраструктуру и зато смо упорно инсистирали да у Просторни план РС уђе изградња аутопута Бањалука - Приједор - Нови Град и брзе цесте Приједор - Козарска Дубица - Доња Градина - Јасеновац, јер је изузетно битан и тај попречни излаз на аутопут Београд - Загреб. Коначно је та наша идеја реализована - рекао је Павић и додао да су са кинеском компанијом која је заинтересована за изградњу поменутих путева почели преговори и о реконструкцији жељезнице од Бањалуке преко Приједора до Добрљина.

Презентацији су присуствовали и представници кинеске компаније "China Shandong International Economic & Technical Cooperation Gropup" која жели да реализује поменуте пројекте. Осим њих, присутни су били и министри саобраћаја и веза Неђо Трнинић и управе и локалне самоуправе Лејла Решић, те директори "Путева РС" Ненад Нешић и "Жељезница" Драган Савановић.

Дужина аутопута и вриједност инвестиције

Варијанта 1

78,6 километара

850,7 милиона евра

Варијанта 2

74,3 километра

728,3 милиона евра

Варијанта 3

83,8 километара

938,2 милиона евра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана