Predsjedništvo domaćin skupa regionalnih lidera u Sarajevu

Srna
Predsjedništvo domaćin skupa regionalnih lidera u Sarajevu

Sarajevo - Predsjedništvo BiH biće u naredna dva dana domaćin regionalnog sastanka lidera Brdo-Brioni procesa u Sarajevu.

Protokolom sastanka predviđeno je da u nedjelju, 29. maja, bude održan plenarni sastanak lidera, sa početkom u 11.00 časova u zgradi zajedničkih institucija BiH.

Prije sastanka predviđeno je zajedničko fotografisanje učesnika, a po njegovom okončanju, u 13.30 časova biće održana konferencija za novinare.


Iz Predsjedništva BiH ranije je saopšteno da će sastanku, osim članova Predsjedništva BiH i inicijatora Brdo-Brioni procesa, predsjednika Hrvatske i Slovenije, prisustvovati i stalni članovi Procesa – lideri Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i samoproglašenog Kosova.

Predsjednik Italije Serđo Matarela počasni je gost ovogodišnjeg sastanka lidera Brdo-Brioni procesa, a članovi Predsjedništva BiH sastaće se sa njim sutra, u popodnevnim časovima.

Učesnici Brdo-Brioni procesa će istoga dana, u kasnim popodnevnim časovima, u okviru predsjedničkog panela "Dogovor za novo doba", prisustvovati Samitu "100" biznis lidera Jugoistočne Evrope čiji je pokrovitelj Predsjedništvo BiH.

Iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije potvrđeno je da će i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić učestvovati na Samitu "100".

Na marginama sastanka "Brdo-Brioni proces" Nikolić će se u nedjelju sastati sa Matarelom, te predsjednicima Slovenije Borutom Pahorom i Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Nikolić će se istog dana susresti i sa predsjednicima Makedonije Đorđem Ivanovim, Crne Gore Filipom Vujanovićem, Albanije Bujarom Nišanijem i članovima Predsjedništva BiH, Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Vujanović je rekao da predsjednici zemalja zapadnog Balkana ovom inicijativom imaju ambiciju da ojačaju politički dijalog zapadnog Balkana i EU, uz podršku i pomoć Hrvatske i Slovenije kao njenih članica.

Brdo-Brioni proces ima za cilj jačanje regionalne saradnje, kao i podsticanje političkog dijaloga regiona i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana