Предсједништво домаћин скупа регионалних лидера у Сарајеву

Срна
Предсједништво домаћин скупа регионалних лидера у Сарајеву

Сарајево - Предсједништво БиХ биће у наредна два дана домаћин регионалног састанка лидера Брдо-Бриони процеса у Сарајеву.

Протоколом састанка предвиђено је да у недјељу, 29. маја, буде одржан пленарни састанак лидера, са почетком у 11.00 часова у згради заједничких институција БиХ.

Прије састанка предвиђено је заједничко фотографисање учесника, а по његовом окончању, у 13.30 часова биће одржана конференција за новинаре.


Из Предсједништва БиХ раније је саопштено да ће састанку, осим чланова Предсједништва БиХ и иницијатора Брдо-Бриони процеса, предсједника Хрватске и Словеније, присуствовати и стални чланови Процеса – лидери Србије, Црне Горе, Албаније, Македоније и самопроглашеног Косова.

Предсједник Италије Серђо Матарела почасни је гост овогодишњег састанка лидера Брдо-Бриони процеса, а чланови Предсједништва БиХ састаће се са њим сутра, у поподневним часовима.

Учесници Брдо-Бриони процеса ће истога дана, у касним поподневним часовима, у оквиру предсједничког панела "Договор за ново доба", присуствовати Самиту "100" бизнис лидера Југоисточне Европе чији је покровитељ Предсједништво БиХ.

Из Службе за сарадњу са медијима предсједника Србије потврђено је да ће и предсједник Србије Томислав Николић учествовати на Самиту "100".

На маргинама састанка "Брдо-Бриони процес" Николић ће се у недјељу састати са Матарелом, те предсједницима Словеније Борутом Пахором и Хрватске Колиндом Грабар Китаровић.

Николић ће се истог дана сусрести и са предсједницима Македоније Ђорђем Ивановим, Црне Горе Филипом Вујановићем, Албаније Бујаром Нишанијем и члановима Предсједништва БиХ, Младеном Иванићем, Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем.

Вујановић је рекао да предсједници земаља западног Балкана овом иницијативом имају амбицију да ојачају политички дијалог западног Балкана и ЕУ, уз подршку и помоћ Хрватске и Словеније као њених чланица.

Брдо-Бриони процес има за циљ јачање регионалне сарадње, као и подстицање политичког дијалога региона и ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана