Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o SSP

Srna
Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o SSP

Sarajevo - Predsjedništvo BiH danas se nije izjašnjavalo o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju jer nije bilo konsenzusa, izjavio je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Poslije sjednice Predsjedništva, Ivanić je rekao novinarima da nema uslova za konsenzus u ovoj novoj situaciji.


"Ako se dese novi uslovi, ova tačka pojaviće se na dnevnom redu", rekao je Ivanić i najavio da će više informacija saopštiti u petak, 1. jula, na konferenciji za novinare.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da na sjednici Predsjedništva nisu uspjeli postići sporazum, ali da smatra da priča u vezi sa ovim pitanjem još nije propala.

"Danas nismo odbili, razgovori će se u vezi sa tim nastaviti, mislim da su bez potrebe napravljene tenzije i da je pogrešna percepcija ovog sporazuma jer nema ni govora da može nanijeti takvu štetu poljoprivrednicima", smatra Izetbegović.

On je istakao da još ništa nije definitivno odbijeno već da je optimista, ali da, ukoliko ništa od toga ne bude, postoji mogućnost da se do dogovora dođe poslije lokalnih izbora.

Kada je riječ o dokumentu Pregled odbrane, Izetbegović je rekao da je on trasiran kroz smjernice Predsjedništva i da do 30. novembra treba biti završen.

Izetbegović je naveo da danas usvojene smjernice predviđaju neka pojednostavljenja u logistici i strukturi Oružanih snaga BiH i mehanizme koji će ih učiniti još više interoperabilnim sa NATO-om.

"Izdvajanja za Oružane snage će rasti sa porastom BDP-a nakon što bude aktiviran Akcioni plan za članstvo /MAP/. Mi ćemo prihvatiti da se Oružane snage zadrže na ovom niovu, a to je 9.200 aktivnih vojnika, dok će rezerva biti 4.600", rekao je Izetbegović i dodao da će se ići na knjiženje 57 lokacija.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović nije želio da daje izjave novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana