Предсједник Српске уручио кључеве стана Слађани Црквењаш

РТРС
Предсједник Српске уручио кључеве стана Слађани Црквењаш

Источно Сарајево - Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је у петак Источно Сарајево.

Са начелником општине Источно Ново Сарајево Љубишом Ћосићем разговарао је о реализацији инфраструктурних пројеката и актуелним питањима у овој локалној заједници.

Сусрету је присуствовала и самохрана мајка Слађана Црквењаш, којој су потом додијељени кључеви стана. 

Црквењашева је сестра дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића за чије је звјерско убиство 1992. године у мјесту Дрињача оптужена Елфета Весели, којој је суђење у току.

Током комеморативног скупа за око 3.500 подрињских Срба убијених у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, 7. јула у Братунцу, предсједник Српске обећао је сестри свирепо убијеног 12-годишњег дјечака Слободана и самохраној мајци троје дјеце, да ће проблем њиховог смјештаја бити трајно ријешен.

Од данас, Слађана је власница трособног стана у изградњи, површине 66 метара квадратних у Источном Новом Сарајеву. За дио стана и намјештај из кабинета предсједника Српске обезбијеђено је 70.000 КМ. Двадесет квадратних метара поклон је извођача радова Зидар-Република Српска из Источног Сарајева. Са својом дјечицом, већ првог октобра, Слађана ће моћи да пресели из неусловних просторија.

Предсједник Српске је обећао да ће за ову храбру жену покушати да нађе и адекватан посао.

- Ми смо се срели у Братунцу прије мјесец и наравно да нема човјека у нашем, али, вјерујем, и међу другим народима кога није ганула та прича о њеном брату који се вратио по свог омиљеног пса у село, гдје су га убили муслимани - рекао је Додик и додао да је страдање дванаестогодишњег Слободана Стојановића и његове породице велика трагедија.

Додик је рекао да је одмах приступио рјешавању проблема породице Црквењаш, чим је сазнао у каквим условима живи.

Слађана Црквењаш је исказала велику захвалност предсједнику Српске.

- Неизмјерно хвала предсједнику Додику, али и начелнику Ћосићу који се потрудио да све ово организује на најбољи начин. Повјерење да постоје добри људи улила ми је и Сњежана Брезо, која је радила документарни филм о мом брату, а морам да споменем и велику подршку господина Милорада Којића /директора Центра за истраживање, рата, ратних злочина и несталих лица Републике Српске/. Свима њима, у име своје породице, дугујем велику захвалност - рекла је она.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић захвалио је предсједнику Српске за све што чини за добробит ове локалне заједнице.

- Захвални смо предсједнику Додик и Влади Републике Српске за све инвестиције и подршку које смо добили за реализацију значајних и стратешких капиталних пројеката у нашој општини - нагласио је Ћосић.

Додик је данас посјетио и локацију радова на Тргу Републике Србије, те присуствовао обиљежавању почетка изградње позоришта у Источном Сарајеву.

Предсједник Српске посјетио је, заједно са министром здравља и социјалне заштите Драганом Богданићем, и градилиште новог објекта болнице у Источном Сарајеву.

Додик је рекао да ће нова болница у Источном Сарајеву, која је у завршној фази изградње, бити један од врхунских објеката, будући да су уграђени материјали и опрема која ће бити постављена на нивоу оних које имају најрепрезентативније здравствене установе у Европи.

- Овдје сам да се увјерим у динамику и степен извршавања радова. Задовољан сам због чињенице да овдје градимо један од врхунских здравствених објеката. То нам је био циљ. Ово ће бити комплетно опремљена болница са свим новим апаратима. У нови објекат неће бити пренесено ништа старо, чак ни кревети - рекао је Додик.

Он је поновио да ће болница имати укупно 12.000 метара квадратних, као и да је уложено 55 милиона КМ буџетских средстава Републике Српске и Владе, те да није оптерећен здравствени сектор.

Богданић је рекао да ће нова зграда Болнице бити репрезентативан, модеран и савремен објекат који ће служити на понос Сарајевско-романијске регије и Републике Српске.

- Ова здравствена установа ће пружити нову квалитетну здравствену заштиту становништву Сарајевско-романијске регије, које је имало стрпљења и разумијевања да сачека и добије овакав објекат - истакао је Богданић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана