Предсједник Српске доставио одговор анкетном одбору

Срна
Предсједник Српске доставио одговор анкетном одбору

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик доставио је одговор Анкетном одбору Народне скупштине, који треба да сагледа све чињенице у вези са смрћу Давида Драгичевића, у којем их је упутио на полицијске и правосудне органе ради прикупљања информација и спознаја с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са наведеним случајем.

Предсједник Републике је навео да је у случају смрти Давида Драгичевића ријеч о примјени Закона о полицији и унутрашњим пословима, као и процесног кривичног законодавства /Закона о кривичном поступку/ за чију примјену су задужени законом одређени органи као и правила по којима су дужни да поступају.


"Органи који поступају по наведеним законима су полицијски службеници Министарства унутрашњих послова, судови, тужилац и други учесници у кривичном поступку предвиђени законом, када поступају у кривичним стварима", истиче се у одговору.

Предсједник Српске је нагласио да је основни задатак Министарства унутрашњих послова заштита од угрожавања Уставом утврђеног поретка и угрожавања безбједности Републике Српске, заштита живота и личне безбједности грађана, а основно право и дужност тужиоца је откривање и гоњење учинилаца кривичних дјела.

"У том смислу Вас упућујем на поменуте органе ради прикупљања информација и спознаја с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем Давида Драгичевића. Истовремено Вас подсјећам да предсједник Републике дјелује искључиво у оквирима и надлежностима које су дефинисане Уставом Републике Српске а које су, поред осталих надлежности, превасходно усмјерене на представљање Републике Српске и изражавања њеног државног јединства", нагласио је предсједник Републике.

Предсједник Анкетног одбора Народне скупштине Републике Српске Бранислав Бореновић изјавио је јуче да је ово тијело једногласно донијело одлуку да им до сутра од предсједника Српске Милорада Додика, МУП-а, Окружног јавног тужилаштва и Завода за судску медицину буду достављене све информације и сазнања које се односе на трагично страдање Давида Драгичевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана