Предраг Томић, директор Инспектората Републике Српске: Сива економија и нелегални рад на удару и догодине

Милијана Латиновић
Предраг Томић, директор Инспектората Републике Српске: Сива економија и нелегални рад на удару и догодине

Сузбијање сиве економије, нелегалног и нерегистрованог рада остаће у фокусу Инспектората РС и у идућој години, а циљ нам је да својим радом повећамо друштвену дисциплину у примјени прописа.

Истакао је ово у интервјуу за „Глас Српске“ директор Инспектората РС Предраг Томић и додао да је Инспекторат у овој години остварио задате циљеве.

- Предано смо радили на унапређењу квалитета инспекцијског надзора у РС и настојали одговорити свим изазовима на терену. У унутрашњем надзору извршено је више од 25.700 контрола, а у спољнотрговинском око 111.580 - рекао је Томић и нагласио да ће наставити рад у пуном капацитету.

* ГЛАС: Како оцјењујете сарадњу са инспекцијским службама из Србије?

ТОМИЋ: Са задовољством могу рећи да су планирани задаци у овој години успјешно реализовани. Препознали смо потребу да заједничким радом пружимо подршку привредницима који легално раде, а којима нелојална конкуренција отежава економски опстанак. Прве координисане контроле извршене су у области саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре.

* ГЛАС: Да ли сте заједничким снагама успјели сузбити нелегални међународни превоз путника?

ТОМИЋ: Према показатељима са терена, постигнут је значајан помак. Повећан је проценат попуњености аутобуса који саобраћају на редовним линијама, а граничне службе су почеле одбијати улазак комби возилима која превозе путнике без потребне документације.

* ГЛАС: Да ли ће та сарадња у будућности бити настављена и на које области ћете се фокусирати?

ТОМИЋ: Даљи правци заједничког дјеловања биће усмјерени на транспорт опасне робе и контролу инфраструктурних објеката који се налазе у међудржавној зони. Морам нагласити да су подршку заједничким активностима инспекцијских служби пружиле Владе РС и Србије.

* ГЛАС: У којим дјелатностима су инспектори РС имали највише посла у овој години?

ТОМИЋ: Инспекције које обављају контроле приликом увоза робе ангажоване су у свом пуном капацитету, а у унутрашњем надзору највећи број контрола се изврши у области промета робе и услуга и области радних односа и заштите на раду. Свака инспекција у свом домену дјеловања представља једну карику у ланцу инспекцијског система РС и свака од њих је подједнако важна.

* ГЛАС: На који начин се може побољшати стање у областима које су у надлежности Инспектората?

ТОМИЋ: Прије свега потребно је на адекватан начин, уважавајући нашу реалност, законски регулисати бројне области, ускладити прописе на нивоу ентитета, примијенити истовјетност метода контроле квалитета, као и висине накнаде у спољнотрговинском надзору.

* ГЛАС: Који су највећи проблеми са којима се инспектори суочавају на терену?

ТОМИЋ: Одлив стручњака из области информационих технологија представља озбиљне потешкоће, с обзиром на чињеницу да у свом раду користимо Инспекцијски информациони систем који је у употреби од 2010. године. Рачунарска опрема је у протеклих седам година дала свој максимум, а сам информациони систем креиран је на платформама које су тада биле актуелне, те изискује даље унапређење и надоградњу ради повећања његове ефикасности. Потешкоће ствара и недостатак материјалних прописа, лабораторијских капацитета са акредитованим и сертификованим методама, те застарио возни парк.

* ГЛАС: Колико ће припајање локалних инспекција Инспекторату, што је планирала Влада РС, повећати ефикасност рада на терену и које остале бенефите ће то донијети?

ТОМИЋ: До сада смо у више наврата истицали да би јачање функционалне повезаности са инспекцијама у јединицама локалне самоуправе омогућило ефикасније организовање контрола, економичније коришћење ресурса, смањење инспекцијског оптерећења привредних субјеката, увођење јединствених методологија поступања, а с циљем смањења нежељених ефеката дуалног система инспекција.

План рада

* ГЛАС: Да ли сте припремили план рада Инспектората за идућу годину?

ТОМИЋ: Израда плана рада за 2018. годину нам предстоји у наредним данима. План се припрема на основу показатеља и резултата из претходних година, узимајући у обзир актуелна дешавања, као и законске новине које ће ступити на снагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана