Predrag Marković: Suština u jedinstvu srpskog naroda

Srna
Predrag Marković: Suština u jedinstvu srpskog naroda

Priština - Istoričar Predrag Marković rekao je da je za Srbe važno da imaju integrisan prostor, ali je suština u jedinstvu srpskog naroda, po čemu Republika Srpska mora da služi kao primjer svim ostalim teritorijama na kojima žive Srbi.

Marković je rekao da su Srbi i Srbija jedini narod i država u Evropi koji nemaju definisane granice, što je, kako kaže, frustrirajuće. On smatra da Srbima mora biti važno da imaju integrisan prostor, iako ne moraju znati gdje im je granica.

- Republika Srpska je, zahvaljujući međunarodnom faktoru, integrisana u BiH “koju ne ljubi srcem”, ali je naš kulturni, privredni i svaki drugi prostor i deo te zamišljene Srbije jer granica na Drini ne sprečava nijednu ideju, nijednog studenta, nijednog Srbina da sebe vidi kao člana te zajedničke matične države - kaže Marković.

On je pojasnio da teritorija Srba ne mora da bude “ovjerena” kod nekog međunarodnog notara jer ta međunarodna zejednica “čuva” jedinstvo BiH, a rasparčava Srbiju.

- Baš zato je važno da Srbi, ma gde se nalazili, u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, na Kosovu i Metohiji, u Severnoj Makedoniji, pa i oni koji žive u tom svetu, sačuvaju jedinstvo i očuvaju tu liniju koja nas spaja sa maticom koja se zove Srbija - pojašnjava Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana