Предмет “Драгичевић” на путу за Сарајево

Дарко Момић
Предмет “Драгичевић” на путу за Сарајево

Бањалука - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је у петак да би предмет убиства Давида Драгичевића, којим се Окружно јавно тужилаштво Бањалука бави више од девет мјесеци, могао бити прослијеђен Тужилаштву БиХ.

Тегелтија је прецизирао да представници бањалучког Окружног тужилаштва, који су исцрпили све механизме, разматрају да предмет “Драгичевић” упуте на оцјену надлежности Тужилаштву БиХ, које би потом могло да преузме тај предмет.

- О томе шта ће се десити јавност ће бити информисана у наредном периоду. Циљ је да предмет буде приведен крају - рекао је Тегелтија јуче у Бањалуци након састанка са чланова Сталне комисије за ефикасност тужилаштава са главним тужиоцима Републичког тужилаштва Махмутом Швраком и бањалучког Окружног тужилаштва Желимиром Лепиром.

Он је нагласио да се некада чини да процеси попут предмета “Драгичевић” трају исувише дуго јер су тешки и сложени.

- Некада треба разумјети да тужиоци не могу да понуде рјешења одмах и на тацни. Наравно, постоје субјективне и објективне тешкоће у рјешавању најсложенијих предмета и у том контексту бањалучко тужилаштво нас је обавијестило да је исцрпило све што је могло од истражних механизама, као и да су одлучили да разматрају поменути корак - рекао је Тегелтија.

Он је навео да су тужиоци упознали ВСТС и Комисију о стању предмета “Драгичевић”, нагласивши да савјет није надлежан да се мијеша у било који појединачни предмет који се води у правосудним институцијама БиХ. Тегелтија је позвао политичке субјекте да се уздрже од оцјена којима се доводи у питање интегритет и независност правосудних институција. - Тужилаштва као дио правосудног система БиХ морају бити лишена сваке врсте непримјереног притиска, било да је ријеч о политичарима било јавности јер само тако могу радити професионално - рекао је Тегелтија.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик раније је рекао да се слаже да предмет “Драгичевић” буде дат на поступање Тужилаштву БиХ уколико ће то довести до расвјетљавања убиства.

- Ако за мјесец-два дана не буде тужилачке одлуке, позваћу грађане пред тужилаштво у Бањалуци да их избацимо из њихових канцеларија јер они не раде добро свој посао. И нека мисле шта год хоће. Они су били дужни да објасне јавности о чему се ту ради, а не да то ја радим, или неко други. Ово је недопустиво - рекао је Додик, подсјећајући да је правосудни систем у РС и БиХ креирала међународна заједница.

Поводом овог случаја јуче се огласио Додиков политички савјетник Срђан Перишић. Он је демантовао да Милорад Додик има апсолутну моћ и да контролише правосудни систем у РС, те нагласио да Додик нема ингеренције над овим случајем и да није учествовао у доношењу одлуке да полиција реагује, већ да је то учињено према одлуци тужилаштва.

Пријетње на “Фејсбуку”

 

Полицијска управа Бањалука покренула је истрагу у вези са бруталним пријетњама које су преко друштвених мрежа упућене на рачун свих припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Како сазнајемо, истражује се случај Михаеле Васиљевић, који живи у Аустралији, а поријеклом је из Бањалуке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана