Predloženi SSP štetan i neprihvatljiv

Dragana Keleč
Predloženi SSP štetan i neprihvatljiv

Banjaluka - Predložena adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) nije prihvatljiva za Republiku Srpsku, jer bi nanijela nesagledivu štetu prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji i gubitke od 210 miliona KM na godišnjem nivou.

Izjavio je to juče predsjednik RS Milorad Dodik poslije sastanka u Banjaluci sa predstavnicima Srpske u institucijama BiH, Vlade i Narodne skupštine, Privredne komore, Spoljnotrgovinske komore BiH, poljoprivrednih udruženja i "Mlijekoprodukta" iz Kozarske Dubice.

Dodik je naglasio da se mišljenje RS u ovom slučaju mora uvažavati.

- Računica nije dobra za RS i BiH već za Hrvatsku koja bi u BiH plasirala svoje proizvode. Evropa se odriče osam miliona evra po osnovu adaptacije SSP-a, a BiH 81 miliona evra svojih izvornih prihoda. Istovremeno je 65-70 odsto proizvodnje i prerade robe koja je obuhvaćena adaptacijom SSP-a locirano u RS, koja bi imala najveći gubitak - rekao je Dodik istakavši da član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić sada ima zvanični stav iz Srpske o predloženoj adaptaciji SSP-a.

Naglasio je da je nedolazak predstavnika vlasti sa nivoa BiH iz RS klasično prebacivanje odgovornosti.

Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, naglasio je da je shvaćena pogubnost sporazuma o SSP-u, kojim bi RS najviše bila pogođena.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoje Dojčinović rekao je da se ne može dozvoliti da bude potpisano nešto što je na štetu poljoprivrednika iz RS.

- Ovaj sporazum bi uništio čitavu poljoprivrednu proizvodnju, a posebno voćare - poručio je.

Ispred Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS kazali su da svi proizvođači mogu sada odahnuti, jer ovaj sporazum neće biti potpisan.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo kazao je da podržava odbijanje ovog sporazuma, dok je predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac rekao da ovaj sporazum ne znači pregovore već ultimatume.

- Potpisati ovaj sporazum značilo bi kapitulaciju i bilo bi pogubno za čitavu poljoprivrednu proizvodnju - kazao je Usorac.

Direktor "Mlijekoprodukta" Rankica Marelj zadovoljna je ishodom sastanka, kazavši da je sada zaštićena domaća proizvodnja.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić izjavio je juče "Glasu Srpske", prije okončanja sastanka u Banjaluci, da će ispoštovati odluku institucija RS kada je riječ o SSP-u.

- Ukoliko odgovor bude negativan, ja neću podržati u Predsjedništvu izvještaj Savjeta ministara o SSP-u - poručio je Ivanić.

Ovo pitanje nalazi se na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH koja je zakazana za danas.

Premijer RS Željka Cvijanović rekla je da, šta god da je u pozadini i koju god igru igrali predstavnici iz RS na nivou BiH, za Vladu je bitno da se traži njen stav, iako bi bolje bilo da je to Ivanić uradio prije nego što su Predsjedništvo BiH i Savjet ministara pokrenuli novi proces pregovora. Istakla je da joj zato i zvuči čudno Ivanićeva izjava da će poštovati stav Vlade RS o SSP-u.

Ivanić juče nije želio da komentariše izjavu premijera.

SDS i PDP

Lider SDS-a Mladen Bosić kazao je da je Glavni odbor juče potvrdio raniji stav stranke da očekuje da se RS, odnosno njena vlast, izjasni da li je sporazum za Srpsku prihvatljiv.

- Kao predstavnici vlasti iz Republike Srpske u Sarajevu ćemo, svakako, podržati bilo kakve odluke rukovodstva Srpske i stati iza njih - rekao je Bosić.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao je da odgovornost za stav o SSP-u imaju predsjednik RS i vladajuće stranke u Srpskoj.

Male cvebe: Proizvodi za koje će zaštita biti ukidana u fazama

- mlijeko

- neke vrste jogurta

- maslac

- jedna vrsta mesnih prerađevina

- vino

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana