Предложени ССП штетан и неприхватљив

Драгана Келеч
Предложени ССП штетан и неприхватљив

Бањалука - Предложена адаптација Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) није прихватљива за Републику Српску, јер би нанијела несагледиву штету прехрамбеној и пољопривредној производњи и губитке од 210 милиона КМ на годишњем нивоу.

Изјавио је то јуче предсједник РС Милорад Додик послије састанка у Бањалуци са представницима Српске у институцијама БиХ, Владе и Народне скупштине, Привредне коморе, Спољнотрговинске коморе БиХ, пољопривредних удружења и "Млијекопродукта" из Козарске Дубице.

Додик је нагласио да се мишљење РС у овом случају мора уважавати.

- Рачуница није добра за РС и БиХ већ за Хрватску која би у БиХ пласирала своје производе. Европа се одриче осам милиона евра по основу адаптације ССП-а, а БиХ 81 милиона евра својих изворних прихода. Истовремено је 65-70 одсто производње и прераде робе која је обухваћена адаптацијом ССП-а лоцирано у РС, која би имала највећи губитак - рекао је Додик истакавши да члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић сада има званични став из Српске о предложеној адаптацији ССП-а.

Нагласио је да је недолазак представника власти са нивоа БиХ из РС класично пребацивање одговорности.

Немања Васић, предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ, нагласио је да је схваћена погубност споразума о ССП-у, којим би РС највише била погођена.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоје Дојчиновић рекао је да се не може дозволити да буде потписано нешто што је на штету пољопривредника из РС.

- Овај споразум би уништио читаву пољопривредну производњу, а посебно воћаре - поручио је.

Испред Савеза удружења пољопривредних произвођача РС казали су да сви произвођачи могу сада одахнути, јер овај споразум неће бити потписан.

Предсједник Удружења повртара РС Бране Мастало казао је да подржава одбијање овог споразума, док је предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац рекао да овај споразум не значи преговоре већ ултиматуме.

- Потписати овај споразум значило би капитулацију и било би погубно за читаву пољопривредну производњу - казао је Усорац.

Директор "Млијекопродукта" Ранкица Марељ задовољна је исходом састанка, казавши да је сада заштићена домаћа производња.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић изјавио је јуче "Гласу Српске", прије окончања састанка у Бањалуци, да ће испоштовати одлуку институција РС када је ријеч о ССП-у.

- Уколико одговор буде негативан, ја нећу подржати у Предсједништву извјештај Савјета министара о ССП-у - поручио је Иванић.

Ово питање налази се на дневном реду сједнице Предсједништва БиХ која је заказана за данас.

Премијер РС Жељка Цвијановић рекла је да, шта год да је у позадини и коју год игру играли представници из РС на нивоу БиХ, за Владу је битно да се тражи њен став, иако би боље било да је то Иванић урадио прије него што су Предсједништво БиХ и Савјет министара покренули нови процес преговора. Истакла је да јој зато и звучи чудно Иванићева изјава да ће поштовати став Владе РС о ССП-у.

Иванић јуче није желио да коментарише изјаву премијера.

СДС и ПДП

Лидер СДС-а Младен Босић казао је да је Главни одбор јуче потврдио ранији став странке да очекује да се РС, односно њена власт, изјасни да ли је споразум за Српску прихватљив.

- Као представници власти из Републике Српске у Сарајеву ћемо, свакако, подржати било какве одлуке руководства Српске и стати иза њих - рекао је Босић.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић казао је да одговорност за став о ССП-у имају предсједник РС и владајуће странке у Српској.

Мале цвебе: Производи за које ће заштита бити укидана у фазама

- млијеко

- неке врсте јогурта

- маслац

- једна врста месних прерађевина

- вино

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана