Предложен састав нове Владе

Срна, Фото: А. Чавић
Предложен састав нове Владе

Бањалука - Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Жељка Цвијановић предложила је на посебној сједници Народне скупштине нови састав Владе.

За министра финансија предложен је Зоран Тегелтија који је ову функцију обављао од 2010. године. Тегелтија је рођен 1961. године у Мркоњић Граду гдје је завршио основну школу и Гимназију, а потом Економски факултет у Сарајеву, док је магистарске студије завршио 2006. године, а звање доктора економских наука стекао је 2008. године.

Радио је у Рафинерији нафте у Броду, Републичкој управи јавних прихода, те Републичкој управи царина. По националности је Србин.

Драган Лукач предложен је за министра унутрашњих послова. Рођен је 1968. године у Крњеуши, општина Босански Петровац, гдје је завршио основну школу. Средњу техничку школу завршио је у Бихаћу, док је Вишу школу унутрашњих послова, а затим и Високу школу унутрашњих послова завршио у Бањалуци, као и постдипломске студије и стекао звање магистра државно-правних наука.

Током 25 година радног искуства обављао је послове у СУП СРБиХ, ЦСБ Сарајево и ЦСБ Бихаћ, а од 1992. године у МУП Српске све до 2005. године, када прелази у Градску управу Бањалука гдје обавља послове начелника Одјељења комуналне полиције. По националност је Србин.

За министра просвјете и културе предложен је Дане Малешевић. Рођен је 1952. године у мјесту Чивчије у општини Прњавор, а након завршених основних студија на којима стиче звање професора политехничког васпитања и образовања, одбранио је 2011. године докторску тезу која се односи на квалитет средњег стручног образовања.

Радио је као професор, а потом и директор Техничке школе у Градишци, савјетник у Министарству просвјете и културе, а тренутно обавља функцију начелника Одјељења за друштвене дјелатности општине Градишка. По националности је Србин.

За министра рада и борачко-инвалидске заштите предложен је Миленко Савановић.

Рођен је 1955. године у Подрашници, општина Мркоњић Град, гдје је завршио основну школу, а средњу школу, Машински факултет и магистарске студије завршио је у Бањалуци. Борац је прве категорије и ратни војни инвалид седме категорије. По националности је Србин.

Петар Ђокић, досадашњи министар рада и борачко-инвалидске заштите, предложен је за министра индустрије, енергетике и рударства. Рођен је 1961. године у Брчком гдје је завршио основну школу. Средњу школу унутрашњих послова завршио је у Сарајеву, а Економски факултет у Београду.

Радио је у органима унутрашњих послова у Брчком гдје је прије рата обављао и значајне политичке функције. Обављао је дужности члана Извршног одбора Скупштине општине Брчко, а у више мандата је био и одборник Скупштине општине Брчко, као и важне дужности у Комесеријату за избјеглице Републике Српске.

У више мандата биран је за народног посланика у Народној скупштини Републике Српске, два пута је биран за предсједника Народне скупштине Републике Српске у мандатима од 1997. до 2000. године. Дужност министра рада и борачко- инвалидске заштите обаљао је у мандатима посљедње двије Владе Српске. По националности је Србин.

За министра правде предложен је Антон Касиповић. Рођен је 1956. године у Бањалуци гдје је завршио основну и средњу школу и дипломирао на Правном факултету.

Био је дугогодишњи новинар, а потом и директор и главни и одговорни уредник дневног листа "Глас Српске", а у богатој новинарској каријери радио је, између осталог, као дописник Радио-телевизије Сарајево, уредник у дневном листу "Независне новине", те директор маркетинга Јавног РТВ сервиса БиХ.

Од 2006. до 2013. године обављао је функцију министра просвјете и културе Републике Српске. По националности је Хрват.

Акутелни министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић предложен је да и у новом сазиву Владе Српске обавља ту функцију. Рођен је 1945. године у Романовцима код Градишке. Пољопривредни факултет завршио је 1971. године у Сарајеву, магистрирао је 1978. године, а докторирао 1984. године.

Био је члан Владе БиХ и министар за пољопривреду, шумарство и водопривреду, затим генерални директор Комбината АИПК - Бањалука, члан Савезне Владе бивше СФРЈ као министар без портфеља, те савезни министар за пољопривреду, шумарство и водопривреду бивше СФРЈ. По националности је Србин.

Драган Богданић је предложен да и даље обавља функцију министра здравља и социјалне заштите. Рођен је 1965. године у Теслићу, гдје је завршио основну и средњу медицинску школу. Медицински факултет и специјализацију из интерне медицине завршио је у Бањалуци, а субспецијализацију из кардиологије у Београду. По националности је Србин.

Јасмин Комић предложен је да и даље обавља функцију министра науке и технологије. Рођен је 1956. године у Бањалуци, гдје је завршио основну школу и Математичку гимназију, а дипломирао је и докторирао на Економском факултету у Баањалуци, гдје је изабран у звање редовног професора. По националности је Бошњак.

За министра управе и локалне самоуправе предложена је актуелни министар тог ресора Лејла Решић. Рођена је 1981. године, у Приједору, дипломирала је журналистику на Факултету политичких наука у Сарајеву, гдје је тренутно и магистрант на катедри за политологију.

Као новинар и уредник радила је 10 година. По националности је Бошњак.

За министра трговине и туризма предложен је Предраг Глухаковић. Рођен је 1954. године у Бијелој код Брчког, гдје је завршио основну школу, потом Средњу техничку школу у Брчком, а Економски факултет у Новом Саду, гдје је и магистрирао економију.

Од 2001. до 2006. године радио је у Влади Брчко дистрикта на руководећем мјесту у Одјељењу за комуналне послове, док је у мандату Владе Српске од 2006. до 2010. обављао функцију министра трговине и туризма. Од 2010. до 2014. изабран је на дужност потпредсједника Народне скупштине Српске. По националности је Хрват.

Јасмина Давидовић предложена је за министра породице, омладине и спорта. Рођена је 1952. године у Подлуговима, гдје је завршила основну школу, док је Гимназију завршила у Илијашу, а Медицински факултет у Сарајеву, као и специјализацију из гинекологије и акушерства. У ратном периоду радила је као љекар у Хитној служби Дома здравља Фоча. Данас води најбројнији тим породичне медицине са 2.200 регистрованих пацијената. По националности је Бошњакиња.

Актуелни министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић поново је предложена на ту функцију. Рођена је 1958. године у Бањалуци, гдје је завршила основну школу, Гимназију и Правни факултет.

 Радила је у Скупштини општине Челинац, предузећу "Шипад – Комерц" Сарајево, у предузећу "Крајинапромет" Бањалука, затим као шеф кабинета и савјетник предсједника Владе Републике Српске. По националности је Бошњак.

За министра саобраћаја и веза предложен је Неђо Трнинић. Рођен је 1956. године у Рамићима, општина Кључ. Машински факултет завршио је у Бањалуци.

Радио је као професор у Средњошколском центру у Кључу, те имао руководеће позиције у привреди – као управник производње у Фабрици масивног намјештаја "Превија" у Кључу, технички руководилац електромашинског одржавања у Руднику олова и цинка "Сасе" Сребреница, а од 2000. године је генерални директор Фабрике за поцинчавање Сребреница. По националности је Србин.

Златан Клокић је предложен за министра за економске односе и регионалну сарадњу. Рођен је 1983. у Прњавору, гдје је завршио основну и средњу школу, а потом Електротехнички факултет у Бањалуци, на одсјеку за електроенергетске и индустријске системе.

Од децембра 2009. запослен је у "Електродистрибуцији" Прњавор гдје је обављао послове руководиоца радне јединице. По националности је Бошњак.

Давор Чордаш је предложен да и даље буде министар за избјеглице и расељена лица. Рођен је 1959. године у Славонском Броду, радио је као средњошколски професор у Маглају, асистент на Пољопривредном и Природно-математичком факултету у Сарајеву, посланик у Парламенту Федерације БиХ, замјеник министра социјалне политике и избјеглица у Влади Федерације БиХ, те савјетник хрватског члана Предсједништва БиХ.

Од 2006. до 2010. године био је потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа. По националности је Хрват.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана