Предизборна кампања увелико траје

Nezavisne.com
Предизборна кампања увелико траје

Бањалука - Иако је до општих избора у БиХ остало више од годину дана, предизборна кампања увелико траје, а како ствари сада стоје, теме које ће њом доминирати биће као и прије четири године, углавном националне.

Политичке партије већ су започеле са мобилизовањем чланства, позивајући их уз питања да ли и на који начин на њих могу рачунати, док истовремено агенције за испитивање јавног мњења увелико на терену испитују грађане која политичка опција и политичар имају или немају шансе на предстојећим изборима.

"Зову ме из једне странке прије неки дан и питају шта радим, на који начин могу да рачунају на мене и да дођем на састанак. Ја сам рекла да нисам њихов члан, али се испоставило да се јесам учланила прије десет година због тадашњег посла и на то сам скоро заборавила. Кажу ми да спремају чланство за изборе", испричала нам је једна Бањалучанка.

Аналитичари са којима смо разговарали кажу да је кампања започела још прошле године и да је све што се тренутно ради на политичкој сцени подређено изборима 2018. Како кажу, на тим изборима поново ће доминирати националне теме, причаће се углавном о угрожености једних и других, издајницима, плаћеницима и углавном све ће се свести на то да се што је могуће више код грађана изазове страх.

"Удара се на ниске страсти, побуде, а оно рационално што би требало бити доминантно у политици нестаје. Не одговара се на питања о животом стандарду, економији, привреди, одласку младих и те теме су потпуно занемарене, маргинализоване. Производи се страх и стрепња јер око тога се најбоље, нажалост, може мобилисати највећи дио гласача и грађана", рекла је Тања Топић, политички аналитичар.

Политичка савјетовања, конвенције партија, окупљање младих, актива жена и све чешће појављивање политичара у јавности и њихово поприлично "агресивно" дјеловање на друштвеним мрежама, управо показују да су ушли у кампању, а како оцјењују многи, септембар наредне године (када кампања званично траје), биће само завршница онога што се радило дуже од годину дана.

"У БиХ што је нормално у демократским и уређеним државама је ненормално. Живимо у амбијенту политичке борбе гдје апсолутно не постоји политичка одговорност за положај грађана ове државе, а самим тим и народа. На сцени имамо апсолутно интересне коалиције које немају никакве визије", рекао је аналитичар Вехид Шехић, који је раније био и предсједник Централне изборне комисије.

Кампање све прљавије Предизборне кампање у БиХ све су прљавије и по сваку цијену неопходно је минимизирати говор мржње.

Ово је истакнуто на дводневном округлом столу "Медији у кампањи", која је уз подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ организована на Влашићу, а у чијем раду су учествовали представници неких од најважнијих медија у БиХ.

Арјана Тафро-Буљубашић, генерални секретар Друштва новинара БиХ, рекла је да су кампање све прљавије и да уз језик мржње, политичке оптужбе, пријетње и стварање атмосфере страха у јавности, доводе до тога да медији неријетко постану средство или жртва политичких обрачуна.

Иако је до наредних општих избора остало нешто више од годину, у Друштву новинара сматрају да је право вријеме да се говори о политичким и економским притисцима на медије у кампањи, те говору мржње у јавности, као и о очувању професионалних стандарда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана